Menu
Beautynieuwtjes

Alles wat je moet weten bij het kopen van een nieuwe stofzuiger

Een stofzuiger met of zonder zak, een handstofzuiger, een robot stofzuiger, een waterzuiger, of toch maar een tafelzuiger of een nat/droogzuiger. Bij het zoeken naar een nieuwe stofzuiger valt enorm veel te kiezen en dat is niet altijd even gemakkelijk. Want hoe weet je nou welke stofzuiger jouw huis het beste stofvrij kan houden? En niet alleen dat, sommige stofzuigers zijn ook nog eens beter geschikt voor mensen met stof allergieën of astma dan anderen. Hierdoor wordt de zoektocht alleen nog maar lastiger. Daarnaast speelt natuurlijk ook het beschikbare budget en de grootte van je huis een belangrijke rol. Kun je geen keuze maken? Wellicht helpt dit artikel om het stof in je hoofd wat op te zuigen en in te wisselen voor enkele goede tips en praktische informatie.

Stofzuiger met zak

Om te beginnen is het goed om eens te kijken naar de klassieke stofzuiger met zak. Je kunt deze vergelijken met een leuke middenklasser. Hij is niet heel bijzonder, maar een stofzuiger met zak doet gewoon zijn werk. Gemiddeld, niet te duur, redelijk gemakkelijk in het onderhoud en geschikt voor vrijwel elk type huis. Heb je geen zin om na te denken over het type stofzuiger dat je nodig hebt? Stop dan hier met lezen en bestel gelijk deze stofzuiger.

Het voordeel van een stofzuiger met zak is, na het grote aanbod, ook dat ze heel fatsoenlijk geprijsd zijn. Ergens tussen de vijftig en tweehonderd euro. Het verschil wordt vooral veroorzaakt door het vermogen en de lengte van de stekker. Bij een goedkope stofzuiger is dit gemiddeld 700 a 800 watt met een actieradius van 5 tot 6 meter. Ideaal voor een niet al te groot huis waar niet al te veel stof ligt. Het verschil in motorkracht is ook te drukken als zuigkracht. Hoe meer watt, hoe beter de stofzuiger dus zuigt. Hierdoor kun je makkelijker het stof wegzuigen uit lastige hoeken en gaten in je kamer en blijft er waarschijnlijk ook minder over. Bij een duurdere stofzuiger kan het vermogen oplopen tot zo`n 1500 watt. Het dubbele dus.

 

Stofzuiger zonder zak

Over zakken gesproken. Het is natuurlijk ook mogelijk om een stofzuiger zonder zak aan te schaffen. Het voordeel hiervan is vanzelfsprekend, want je hoeft geen stofzuigerzakken te verwisselen of aan te schaffen. Toch zit ook hier een addertje onder het gras, want het stof wordt natuurlijk niet op magische wijze weggetoverd door deze stofzuiger. Als de container vol is, zul je deze moeten legen en schoonmaken. Daarna kun je uiteraard weer een hele tijd vooruit. Voor de rest werken de stofzuigers met en zonder zak eigenlijk hetzelfde. Let dus vooral op het wattage en de lengte van het snoer.

Handstofzuiger

Bij een hand stofzuiger ligt dit natuurlijk heel anders. Deze zijn juist bedoeld voor de kleine ruimtes en plekken waar je met een normale stofzuiger niet bijkomt. Een handstofzuiger wordt dan ook niet voor niets een `kruimeldief` genoemd. Heb je geen zin om de broodkruimels op de tafel af te doen met een vaatdoek? Nou, dan pak je gewoon de handstofzuiger. Hebben de kinderen zitten knoeien op de vloerbedekking? De handstofzuiger is altijd bij de hand. Want hij is klein en makkelijk in een kastje te leggen in de woonkamer of keuken. Een ander voordeel is dat handstofzuigers vrijwel altijd op een accu werken. Je hoeft dus niet eerst te gaan rotzooien met snoeren en te zoeken naar het stopcontact.

Uiteraard hebben ze ook een groot nadeel. Namelijk dat je er niet je hele huis mee kunt schoonmaken. Je kunt ze dus hooguit gebruiken als tweede stofzuiger voor stof en rommel waarvoor je geen zin hebt om de grote stofzuiger uit de kast te halen. Bij de volgende stofzuiger is dat echter niet het geval.

Robot stofzuiger

Een robotstofzuiger is eigenlijk een geprogrammeerde handzuiger. Vaak zijn robot stofzuigers aan de kleine kant en vallen ze dus niet heel erg op in huis. Ze zijn zo ingesteld dat ze door middel van standaard patronen zelfstandig door je kamer heenrijden en daar alle stof opzuigen. Zo weet je zeker dat je huis altijd stofvrij is en hoef je zelfs niet eens meer aan stofzuigen te denken. Het enige wat je moet doen is de robotzuiger af en toe eens aan de oplader leggen, want hij werkt op een accu.

Een robotstofzuiger is vooral geschikt voor wat grotere huizen waarbij het een grote klus is om zelf alles schoon te houden. Daarnaast is er dan ook zoveel ruimte dat hij niet in de weg rijdt. Heb je een kleiner huis met twee kinderen die graag de volledige vloer gebruiken om op te spelen? Dan is een robotzuiger wellicht een iets minder goed idee. Behalve dan misschien om hem `s avonds alle troep te laten opzuigen als je zelf moe op de bank zit. Daarnaast houdt deze stofzuiger weliswaar de kamer helemaal schoon, maar hij kan niet zelfstandig alle trappen op en af lopen. Je zult hem dus zelf moeten verplaatsen, of de robotstofzuiger beperken tot alleen de woonkamer of keuken. Hij kan ideaal zijn, maar zeker niet overal.

Nat/droogzuigers en waterzuigers

Een heel anders soort apparaat is de nat/droogzuiger. Dit mechanische wonder is een soort van amfibievoertuig onder de stofzuigers. Hij kan namelijk zowel `droog` stof opzuigen, als water, modder, geknoeide limonade en nog veel meer. Ideaal dus als je een gezin hebt met kinderen en een houten vloer. Je hoeft dan niet doekjes in de weer om alles op te deppen, maar je kunt het gewoon te lijf met de stofzuiger. Het verschil tussen een nat/droogzuiger en een waterzuiger is dat de waterzuiger alleen maar voor vloeibaar gebruikt kan worden.

Toch hebben nat/droogzuigers wel een logisch nadeel. Want waar laat je al het afval? Al het vloeibare afval verdwijnt uiteraard in de grote trommel van de stofzuiger. Op het moment dat deze vol is krijg je bij sommige modellen een seintje en bij andere stopt hij gewoon met zuigen. Vervolgens haal je het deksel eraf, leeg je de container en kun je weer verder gaan. Wil je echter overgaan op droog zuigen? Dan zul je eerst de stofzak moeten aanbrengen. Ben je klaar met het stofzuigen van de vloer en gaat er vervolgens een glas koffie over de vloer, dan zul je de zak er weer uit moeten halen om deze vervolgens op te zuigen. Het ene model is hier veel meer gebruiksvriendelijk in dan het andere. Het beste is dit plaatsen en verwijderen van de stofzak zelf uit te proberen voordat je er eentje koopt. Of zoek een filmpje op bijvoorbeeld YouTube waarin dit wordt voorgedaan.

Tafelzuiger

Als laatste in dit overzicht: de tafelzuiger. Een tafelzuiger is precies wat de naam zegt, een ministofzuiger om de kruimels op de tafel of op het aanrecht snel en makkelijk op te ruimen. Een tafelzuiger heeft een bolle bovenkant en is zo klein dat hij in je hand past. Vervolgens veeg je ermee over de kruimels heen, die gelijk worden opgezogen. Omdat hij zo klein is en maar weinig zuigkracht nodig heeft, werkt een tafelzuiger meestal op batterijen. Erg makkelijk om bij de hand te houden als er regelmatig geknoeid wordt, of als je graag taarten bakt.

Filtersysteem

Ten slotte nog iets voor iedereen met een stofallergie of astma. Heb je hier last van, dan is het belangrijk om behalve naar het zuigvermogen ook goed te kijken naar het gebruikte stoffilter van een stofzuiger. Vrijwel alle stofzuigers zuigen niet alleen lucht naar binnen, maar ook weer naar buiten. Om te voorkomen dat het opgezogen stof er aan de andere kant simpelweg weer uit vliegt, wordt gebruik gemaakt van stoffilters. Bij de meer simpele modellen komen de kleinere stofdeeltjes daardoor niet in de zak terecht. Terwijl het juist deze deeltjes zijn die veel van de klachten veroorzaken. Door gebruik te maken van speciale HEPA filters (High Efficiency Particulate Air) kun je dit voor een groot deel voorkomen.