Menu
Mode

Bamboe kleding: comfortabel, praktisch en duurzaam

Over het algemeen hebben mannen een hogere lichaamstemperatuur dan vrouwen, en zweten ze meer en sneller. Bij sommigen is dit echter nog erger dan bij anderen. Er zijn mannen die al beginnen te zweten bij de minste of geringste lichamelijke inspanning, of bijvoorbeeld als ze zenuwachtig zijn. Of je nu een belangrijke presentatie hebt op je werk, bezig bent met een goede work-out in de sportschool, aan het hardlopen of lekker in de zon in de tuin zit, je lichaamstemperatuur loopt er waarschijnlijk van op. Je lichaam produceert zweet om af te koelen Wel functioneel, niet erg fris.

Vochtregulerende kleding van bamboe

Kleding die vocht reguleert is fijn in dit soort gevallen. Het vocht wordt geabsorbeerd en verdampt volgens snel. Bamboetextiel heeft deze eigenschappen, en is dus ideaal voor mensen die veel en snel zweten. Geen zichtbare ontsierende zweetplekken, en er ontstaan dus ook geen vieze vlekken. Bij de kleding van bamboe kun je denken aan boxershorts, sokken en bamboetextiel hemdjes, alle kleding dus die direct op het lichaam gedragen wordt. Waarom bamboe vocht zo goed kan afvoeren? Door de holle en poreuze vezel kan tot wel 70 procent meer vocht opgenomen worden dan katoen dat doet. Tegelijkertijd is het sneldrogend door de ruimte tussen de vezels.

Het comfort van bamboetextiel

Door de anti-transpirerende en antibacteriële eigenschappen blijf je de hele dag een fris gevoel houden. Anderzijds heeft bamboe een thermische werking die tweemaal zo groot is als wol, waardoor de stof je in koudere jaargetijden juist heerlijk warm houdt. Ook fijn: bamboe textiel is kreukvrij en hoeft dus niet gestreken te worden. Bamboe T-shirts zijn een echte rage op dit moment en je ziet ze veel. Het heeft unieke eigenschappen die het T-shirt innoveren tot iets nieuws en dat vindt men wel mooi. Allemaal veel gepraat over functionele eigenschappen, maar hoe zit het met comfort? Hoewel bamboe je misschien snel aan stekelige sprieten (het is een grassoort) doet denken, geven de ronde vezels de stof juist een zacht gevoel.

De duurzaamheid van bamboe en andere textielsoorten

Ok, nu hebben we het over functionaliteit en comfort gehad, maar de duurzaamheid van een textielsoort is natuurlijk ook belangrijk. Zo is bamboe veel duurzamer dan andere textielsoorten. Hoewel katoen veel gebruikt wordt, is het een niet-duurzaam materiaal. Door teelt op te droge plekken is veel irrigatiewater nodig voor katoen, tot wel 10.000 tot 20.000 liter voor een kilo stof (een spijkerbroek zeg maar). Daarnaast wordt in de katoenteelt veelvuldig gebruik gemaakt van pesticiden.

Bij bamboe daarentegen is geen kunstmatige bewatering nodig. Bamboe is een grassoort, en wel het snelst groeiende ter wereld. Het kan tot een meter per dag groeien en wel 30 meter hoog worden. Zaaien is niet nodig, na het kappen groeit bamboe vanzelf weer aan. Ook zijn bij de teelt geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig.