Menu
Vrije tijd

Brabantsedag in Heeze 2017

De Brabantsedag is een begrip in Brabant, Nederland en zelfs daarbuiten. Wat ooit klein begon in 1958 trekt nu jaarlijks ruim 30.000 bezoekers. De cultuurhistorische optocht op de laatste zondag van augustus vormt het hoogtepunt van het inmiddels 9-daagse cultuurfestival.

Maar liefst 16 wagenbouwersgroepen met circa tweeduizend acteurs trekken door de straten van Heeze met indrukwekkende huizenhoge theaterdecors. Het publiek wordt geboeid met expressief of juist vertederend toneelspel. Ernst en humor, werkelijkheid en fantasie wisselen elkaar af en brengen het verleden van het Hertogdom Brabant op een geheel eigentijdse wijze tot leven. Voorafgaand aan de optocht biedt de Brabantsedag een week boordevol cabaret, kunst, toneel, straattheater en muziek. Kortom, de Brabantsedag is een uniek festival met cultuur en vermaak voor jong en oud.

Erkend op Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed
De Brabantsedag is een evenement waar een zeer groot deel van de gemeenschap bij betrokken is. Een traditie die met de lepel ingegoten wordt en dan ook in het DNA van nagenoeg iedere Heezenaar zit. Dit, samen met de wens en de zorg om de traditie van de Brabantsedag door te geven aan nieuwe generaties en het zo levensvatbaar houden voor de toekomst, heeft ertoe geleid dat Cultuurfestival Brabantsedag in 2013 erkend is op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Thema
De Brabantsedag heeft ieder jaar een thema dat tot uiting komt in de cultuurhistorische optocht. In de optocht komen gebeurtenissen uit het verleden tot leven, gerelateerd aan Hertogdom Brabant. Maar dan wel op creatieve wijze vertaald naar onze tijd. Voorbijtrekkende wagens imponeren door origineel ontwerp en gedurfde techniek.

Parade van Vermaeck
De 60e Brabantsedag krijgt als thema ‘Parade van Vermaeck’. De huizenhoge decorwagens zullen er voor zorgen dat het publiek zondag 27 augustus 2017 op een ware parade vol vermakelijkheden wordt getrakteerd

Het ontwerp
Wagenbouwers krijgen de taak het gekozen onderwerp op een creatieve en verrassende manier te vertalen naar ontwerpen van hun decorwagens. Daarbij dienen zij aan een aantal voorwaarden te voldoen. Het uitgangspunt is een gebeurtenis of een traditie van vóór 1957 die als doel had en wellicht nog heeft, om mensen te vermaken. Er zijn tal van vermakelijkheden op te noemen die binnen het Hertogdom Brabant hebben plaatsgevonden en die daarmee als inspiratie voor het ontwerp kunnen dienen. De Heezerse bouwgroepen kregen ruim 75 voorbeelden van rariteitenkabinet, kwakzalvers, kermis tot luilekkerland, maar mogen ook door andere ‘vermakelijkheden’ geïnspireerd worden. Een andere voorwaarde voor het uiteindelijke ontwerp zijn de (karre)wielen, die in het zijaanzicht mee moeten worden genomen.

Klik hier voor meer informatie over de Brabantsedag in Heeze op zondag 27 augustus.