Menu
Vrije tijd

Een overhemd kreukvrij meenemen op reis

Als je een paar daagjes uit gaat pak je altijd wel een overhemd in. Het kreukvrij meenemen van een overhemd kan beste en uitdaging zijn. Op een andere locatie is vaak geen strijkijzer aanwezig. En op vakantie is strijken het laatste waar je aan denkt. Toch? Gelukkig zijn een aantal manieren voorhanden om een overhemd of blouse kreukvrij mee te nemen. En komt het overhemd alsnog gekreukt aan? Ook dan zijn er manieren om zonder strijkijzer het toch mee te nemen.

Idee 1: vouw het overhemd netjes op
De makkelijkste oplossing het overhemd netjes op te vouwen. Een net opgevouwen overhemd lijkt lastiger dan het is. Voor het opvouwen strijk je het overhemd altijd eerst. Hang het dan uit. Leg vervolgens het overhemd op een vlakke ondergrond, met de knoopjes op de tafel. Vouw dan de rechter en linkerkant voor ongeveer 1/3 naar binnen. Vouw in dezelfde lijn de mouw naar beneden. Vouw vervolgens het overhemd dubbel tot aan de boord. Het overhemd is nu netjes opgevouwen. Let bij het inpakken er wel op dat er geen zware spullen bovenop liggen. Anders ontstaan er scherpe vouwlijnen.

Idee 2: Rol het overhemd kreukvrij op
Het oprollen van een overhemd is erg makkelijk en efficiënt. Het neemt echter wel iets meer ruimte in je koffer. Doe dit dus alleen indien je genoeg vrije ruimte over hebt. Het oprollen gaat als volgt. Pak een handdoek of een andere grote doek. Leg hier het overhemd op. Sla de mouwen wel even naar binnen. Anders kreuken deze alsnog. Rol vervolgens het doek, samen met het overhemd, langzaam op. En dat was het! Binnen 10 seconden kan het overhemd kreukvrij mee in de bagage.

Idee 3: Vouw op met behulp van een shirtcase
Ga je vaak op reis? Dan is een zogenaamde shirtcase een goed idee. Een shirtcase is speciaal gemaakt om overhemden te beschermen teen kreuken. Een soort cocon voor je shirt. Het fijne aan de shirtcase is dat deze ook goed in een koffer of rugzak past. En nog fijner: de zorgen over geen gekreukt overhemd zijn definitief over. Het overhemd moet wel netjes opgevouwen in de shirtcase worden gestopt. Daarna zorgt de case vanzelf voor bescherming.

Oeps: het overhemd komt toch gekreukt uit mijn koffer
Aangekomen in het hotel gaat de koffer vaak als eerste open. Tot je schrik ontdek je dat het overhemd toch gekreukt is. Wat nu? Geen paniek. Pak een hanger en hangt het overhemd vast uit in de badkamer. Zet de douche aan met heet water, of ga zelf even douchen. Zorg er voor dat de badkamer deur goed dicht zit. Het hete water zorgt voor een hoop stoom. De ruimte zal zich hiermee vullen. Na ongeveer 10 minuten stoom trekken alle kreuken vanzelf uit je kleding. In feite creëer je je eigen stomerij. Een soort snelle reparatie zonder dat je hoeft te strijken!

Geen zin in dit gedoe? Koop een strijkvrij overhemd!
Deze tips worden bijna allemaal overbodig als je een strijkvrij overhemd koopt. De meeste strijkvrije overhemden van tegenwoordig zijn 100% strijkvrij. Bijvoorbeeld van Profuomo. Door een bepaalde manier van weven en een speciale nabehandeling kan een kreukvrij resultaat worden gegarandeerd.