Menu
Hobby's

Het tuinhuis: een grote voorjaarsschoonmaak

Nu de lente weer is begonnen kriebelen bij vele de handen. Tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak! Dat is niet alleen prettig voor binnenshuis, maar zeker ook voor buiten in de tuin. Heb je een tuinhuis of schuur? Ook dan is daar veel winst op de behalen met een schoonmaak én praktische (re-)organisatie. Wij geven je tips over de do’s en dont’s van het organiseren van je tuinhuisje.

Je tuinhuisje of schuur netjes en georganiseerd houden is vooral de komende periode een must. Zeker wanneer je meer tijd in de tuin spendeert. Natuurlijk is een tuinhuisje voor velen een ideale plek om allerlei spullen in  op te slaan. Maar er zijn zaken die je beter niet in een tuinhuis opbergt. Zoals verf, papieren spullen en nog meer van dat soort dingen. Hieronder lees je waarom.

Wat je beter niet opslaat in een tuinhuis
Verf opslaan in een tuinhuis is tijdens de warme lente- en zomermaanden niet ideaal. Maar ook tijdens de koude winter moet je uitkijken. Bij extreme kou of hitte veranderd de consistentie van verf waardoor het onbruikbaar wordt. Plaats daarom liever verf op een droge plaats, zoals in een kelder of kast in je woning. Papieren spullen, zoals bekers, borden en servetten bewaar je liever ook niet in een tuinhuis. Ze trekken soms kakkerlakken of andere insecten aan. Hetzelfde geld voor voedsel.

Goed. Nu we het gedeelte behandeld hebben wat je beter niet in je tuinhuisje kan bewaren, gaan we nu over naar zaken die wel geschikt zijn. Denk aan gereedschap, tuinspullen, sportspullen, grasmaaiers, fietsen, etc. Het is daarom slim om te investeren in verstelbare planken. Door spullen in je tuinhuis verticaal op te slaan bespaar je veel ruimte en houd je ruimte op de vloer vrij.

Bevestig een pegboard aan de wand van je tuinhuis
Heb je veel gereedschap? Hang dan een pegboard op. Dit is een soort plaat met gaatjes er in (zie foto) waaraan je goed je gereedschap en andere materialen kan bevestigen. Van schroevendraaiers, slangen tot kwasten. De mogelijkheden zijn eindeloos. Zo kan je makkelijk bij spullen en hangt alles overzichtelijk. Ze zijn eenvoudig te installeren, veelzijdig en een waar organisatorisch hulpmiddel voor in je tuinhuis of schuur.

Wees bij de inrichting en organisatie van je tuinhuis vooral creatief. Soms heb je wat verbeeldingskracht nodig om ruimte te besparen en dingen efficiënt te organiseren. Plaats op een plank bakjes voor kleine schroeven, spijkers en andere losse materialen. Ook grotere gereedschappen, zoals harken, schoffels en bezems, ruim je op door ze met een haak aan de wand op te hangen. Deze oplossingen zorgen voor een opgeruimd tuinhuis!

FOTO’s: Pinterest