Menu
Vrije tijd

Open Monumentendag Nederland 2016 – Open Monument van de Maand Augustus

In het weekend van 10 en 11 september 2016 zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt, of om mee te doen aan een eenmalige activiteit.

Stichting Open Monumentendag streeft naar een grotere toegankelijkheid van monumenten. Naast de beleving van het bezoeken van een monument op Open Monumentendag, willen we monumenten en hun verhalen en geschiedenissen ook toegankelijk maken op andere momenten in het jaar. We zullen er alles aan doen om u als publiek te informeren over monumenten die door het jaar heen te bezoeken zijn en natuurlijk hopen we dat er nog veel meer eigenaren en beheerders van monumenten en bijzondere historische gebouwen zich bij ons aansluiten.

In aanloop naar Open Monumentendag in september presenteren we daarom elke maand het Open Monument van de Maand. Dit monument is tijdens de betreffende maand minimaal één keer gratis toegankelijk voor publiek.

Tussen 5 en 26 augustus is het raadhuis van Renkum diverse malen met rondleidingen opengesteld als Open Monument van de Maand. Dit gemeentehuis werd gebouwd in 1964-’66 als sluitstuk van de wederopbouwperiode in Renkum, naar een ontwerp van de architect prof. ir. M.J. Granpré Molière (1883-1972). Elke maand roept Stichting Open Monumentendag een monument in Nederland uit tot Open Monument van de Maand. Daarmee wil de stichting het grote publiek de kans geven om bijzondere plekken in Nederland te bezoeken.

LET OP!: om deel te nemen aan de gratis rondleiding, moet u zich vooraf aanmelden via rondleiding@renkum.nl

Market Garden
De gemeente Renkum, gelegen ten westen van Arnhem, speelde een belangrijke rol in Operatie Market Garden. Als gevolg van deze mislukte bevrijdingsoperatie werd in september 1944 het toenmalige gemeentehuis, gehuisvest in één van de vele buitenplaatsen in deze gemeente, geheel verwoest. Bij de bouw van het nieuwe raadhuis ging men er van uit dat Renkum zou groeien van ca. 20.000 naar 50.000 inwoners. Het resultaat mag er, wat betreft oppervlak en volume, dan ook zijn.

Iconisch Delftse Schoolontwerp
Marinus Jan Granpré Molière aanvaardde deze grote opdracht toen hij al met pensioen was als hoogleraar aan de TU in Delft. De architect, vooral bekend als grondlegger van de zogeheten Delftse School, liet zich voor deze opdracht in belangrijke mate inspireren door de bouwlocatie aan de doorgaande weg Arnhem-Wageningen en ontwierp wederom een buitenplaats. De entree van het raadhuis is van de weg af gekeerd en wordt pas op het laatste moment zichtbaar vanaf de door bomen omzoomde toegangsweg. Belangrijk voor het totale ontwerp was ook de betrokkenheid van kunstenares Gunhild Kristensen (1919-2002). Voor het Renkumse raadhuis vervaardigde zij een wandkleed (appliqué) voor de trouwzaal. Na aanvankelijke scepsis voor het ontwerp bij de bevolking, geldt het gebouw inmiddels met recht als een icoon. Sinds 2004 is het een gemeentelijk monument, tezamen met een aangebouwde dienstwoning en een twee onder één-kap dienstwoning in het park.

Programma
Tussen 5 en 26 augustus is in het raadhuis een presentatie ingericht met aquarellen en tekeningen voor ontwerpen van kunstenares Gunhild Kristensen. Op elke vrijdagmiddag worden er gratis rondleidingen verzorgd, duur ca. 5 kwartier, starttijd 13.00 uur. Aanmelden noodzakelijk, via rondleiding@renkum.nl Adres: Generaal Urquhartlaan 4, 6861 GG Oosterbeek.

Wilt u meer weten over Open Monumentendag 2016?