Menu
Vrije tijd

Het Spoorwegmuseum komt op stoom!

STOOM! 20 & 21 september 2014

In 2014 bestaat de spoorwegen in Nederland 175 jaar. Tijdens het evenement Stoom! bouwt Het Spoorwegmuseum daarom een feestje. Op 20 en 21 september 2014 staat het museum in het teken van stoom.

Alles komt onder stoom: treinen, walsen, trekkers en nog veel meer. Zaterdag 20 september om 18.00 uur gaan alle stoommachines die kunnen rijden in optocht door de binnenstad van Utrecht.

Op 20 september 1839 vertrok aan de rand van Amsterdam een trein met twee stoomlocomotieven: de Snelheid en de Arend. De eerste treinrit in Nederland was een feit. Om dit te vieren organiseert het Spoorwegmuseum 175 jaar later een spectaculair stoomevenement: Stoom!

Programma:
Het hele weekend zijn allerlei bijzondere stoommachines te bewonderen: een stoomwals, stroomtrekkers, een vrachtauto op stoom, een stroomtractor, een stoomfiets en een locomobiel. Bijzonder is een brandweerspuit uit 1910 van de Stichting Stoomspuit Gorkum, die op stoom werkt. De kar wordt getrokken door paarden!

Verder demonstreren EduTRAINers van het museum met een speciale stoomkar de werking van stoom, en ontvangt het Spoorwegmuseum van Museumstoomtram Hoorn – Medemblik tijdelijk de Bello locomotief. Deze stoomlocomotief viert in 2014 haar 100e verjaardag.

Tijdens Stoom! is er van alles te zien en te beleven. Natuurlijk is er voor techniek- en stoomenthousiastelingen enorm veel interessants, maar het weekend biedt voor iedereen wat leuks.

Meer weten over het Spoorwegmuseum?

Stoom1