Breien de populairste hobby onder vrouwen

Breien de populairste hobby onder vrouwen

Nederlandse vrouwen besteden steeds meer tijd aan hobby’s, zo blijkt uit onderzoek van de website ‘Vrouw’ van Telegraaf. Wekelijks zijn ze er intussen zo’n 8 uur per week mee zoet.

De grootste hobby
Breien is met meer dan 10% de grootste hobby in Nederland, maar eigenlijk over de hele wereld. Via zogenaamde ‘knitting-clubs’ komen breiers in contact met hobbygenoten over de hele wereld. In Nederland is het populair geworden door het zogenaamde ‘wildbreien’, een initiatief van Francine Oomen, schrijfster van onder andere de ‘Hoe overleef ik’-serie.

In dezelfde serie is dan ook het boek ‘Hoe overleef ik (wild)breien?’ uitgekomen. Dit boek heeft ervoor gezorgd dat breien bij jong en oud populair is geworden. Over de hele wereld verschijnen nu foto’s van wildbreiers die aan het breien geslagen zijn voor monumenten, bomen, parkbankjes en andere publieke eigendommen.

Zo zie je bijvoorbeeld steeds meer felgekleurde telefoonhokjes, versierde bruggen en verwarmde bomen. Maar ook het gewone breien wordt steeds populairder. Een zwangere vrouw ziet haar stapel zelfgebreide sokjes groeien, oma’s zijn weer aan het breien geslagen voor de kleinkinderen en diezelfde kleinkinderen voor hun oma.

Overige hobby’s
Naast breien volgen nog meer populaire hobby’s met stoffen: zo staat borduren op twee, volgt kort hierna scrapping (creatief inplakken van foto’s) en worden borduren, haken en amigurumi (een Japanse haaktechniek) ook steeds populairder.