Menu
Vrije tijd

Deltaweek 2015

Van 26 juni tot en met 5 juli is er weer de Deltaweek!

De Deltaweek is een aaneengesloten serie van zeilwedstrijden op de Deltawateren over 10 dagen, voor alle soorten van kajuitjachten en sommige open zeilboten. De vloot overnacht telkens in een andere haven. Dit jaar zijn er een aantal belangrijke vernieuwingen, waaronder een uitstapje van twee wedstrijddagen naar de Grevelingen. Verder is er dit jaar extra aandacht voor ORC/IRC-boten met een double-handed bemanning – tot twee personen.

De Voorgeschiedenis
De oorsprong van het gevarieerde wedstrijdprogramma van de DELTAWEEK ligt
in de voorgeschiedenis van de race. De eerste DELTAWEEK was namelijk een samenstelling van allerlei verschillende wedstrijden in en rondom Zeeland, zoals de Zeelandwedstrijden en de Veronicarace. In haar hoogtijdagen had de Deltaweek zo’n 400 deelnemers; van toerzeilers tot doorgewinterde wedstrijdzeilers en van Zeeuwen tot Belgen, Duitsers en Engelsen.

Vakantie vieren…
Al sinds de jaren dertig van de vorige eeuw luiden de Zeelandwedstrijden het begin in van de zomervakantie, die de leden van de Koninklijke Roei- en Zeilvereniging de Maas jaarlijks genieten. Op vrijdag voeren ze vanuit Rotterdam naar de Oosterschelde tijdens de aanbrengrace en op zaterdag en zondag verzeilden ze de Zeelandwedstrijden. Dit programma is in stand gehouden, maar door de aanleg van dammen en sluizen kan de start niet meer in Kinderdijk (ten oosten van Rotterdam) plaatsvinden. Nu begint de aanbrengrace in Krammersluis (bij Bruinisse) en eindigt die bij de hoek van Ouwerkerk (bij Zierikzee).

…en ruige races varen
De eerste editie van de Veronicarace was een driedaagse wedstrijd van Colijnsplaat naar de Veronica. Het schip van de gelijknamige piratenzender lag in de jaren zeventig nog voor de kust van Noordwijk. Soms moesten de deelnemers keihard bikkelen om de golven te trotseren, andere keren was er nauwelijks genoeg wind om tegen de stroom op te boksen.

In 1992 (toen het Veronica schip al niet meer bestond) trok de wind zo hard aan tijdens het aandewindse rak op naar “westhinder”, dat menig team de beukende golven de rug toekeerde. Uiteindelijk finishten er slechts twee boten. De voordekker van het winnende schip, de Foxy, moest vlak voor het einde van de slopende race nog de mast in om de spinnakerval los te snijden. Het betreffende bemanningslid, Piet van Nieuwenhuizen, is vandaag de dag voordekker bij America’s Cup team Alinghi.

De Veronicarace wordt, weliswaar in aangepaste vorm, nog steeds verzeild op de tweede zaterdag van de DELTAWEEK. Tegenwoordig is het een dagwedstrijd op de Noordzee vanaf de Roompot.

Wilt u meer weten over de Deltaweek 2015?