Leidse Lakenfeesten 2015

Leidse Lakenfeesten 2015

De Lakenfeesten horen bij Leiden, zoals Prinsjesdag bij Den Haag. De Lakenfeesten vinden elk jaar plaats in het laatste weekend van juni. De editie van 2015 vindt plaats van 25 tot en met 28 juni. De feesten hebben een lange ontstaansgeschiedenis, die terug te voeren is op de hoogtijdagen van de Leidse textielnijverheid. Vier dagen lang verandert de stad in een festival vol met optredens, evenementen en gezelligheid op verschillende locaties. De vertrouwde onderdelen zijn natuurlijk de Peurbakkentocht op vrijdag met daaraan voorafgaand de Peurbakkenmarkt op de Haarlemmerstraat. Zaterdag worden traditiegetrouw de Dragonboatraces gehouden bij de Apothekersdijk en Boommarkt. Dat is ook de dag van het gezellige Bierfestival op het Hooglandse Kerkplein. Die avond kan je van muziek genieten op het Stadhuisplein, daar wordt een Hollandse Avond gehouden en bij de Morspoort vindt het muzikale event Morspoort Live plaats met Out of Control en Los. Op zondag is er nog De Gouden Pet, een straatmuzikanten concours op diverse plekken in het centrum.

Leiden kent een rijke geschiedenis in de textielindustrie en genoot lange tijd zelfs landelijke bekendheid als lakenstad. Jaren later hebben de Lakenfeesten aan dit feit hun naam ontleend. Een bijzondere historie om niet te vergeten. De Lakenfeesten brengt deze historie op een feestelijke manier weer onder de aandacht van het grote publiek met vele verwijzingen naar het Leidse Laken.

De Lakenfeesten en Museum De Lakenhal hebben hiertoe de handen ineen geslagen. De tentoonstelling’ Zeven Eeuwen Leids Laken’, nu te zien in het museum, sluit hier naadloos bij aan.

Inmiddels zijn de Lakenfeesten een waar fenomeen en één van de jaarlijkse hoogtepunten op de evenementenkalender van Leiden. Ook de zomer 2015 wordt weer afgetrapt door dit fantastische evenement. Vanaf donderdag 25 juni wordt het vier dagen genieten als vanouds. Natuurlijk ontbreken de vertrouwde peilers onder de Lakenfeesten niet; de SportCity Peurbakkentocht, de Dragonboatraces, de zomerkermis bij de Beestenmarkt en heel veel livemuziek. Ook heeft het bestuur dit jaar de handen weer stevig ineengeslagen met Leiden Culinair. Dit culinaire evenement vindt gelijktijdig met de Lakenfeesten plaats op de Garenmarkt, zodat ook de inwendige mens niks tekort zal komen.

Hang tijdens de Leidse Lakenfeesten de lakens uit het raam!

‘Met elkaar versieren we hét feest van Leiden!’

Wilt u meer weten over de Leidse Lakenfeesten 2015?