Menu
Vrije tijd

Maand van de Geschiedenis 2015

Oktober 2015 is de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar met het thema Tussen Droom & Daad. We gaan op zoek naar de dromers, daders, dromen en daden van weleer. Van memorabele speeches als Ich Bin ein Berliner en Yes we can tot helden als Mandela, Ghandi en King. Nederland wordt in oktober overspoeld met speciale tentoonstellingen, lezingen, festivals, rondleidingen, muziek- en theatervoorstellingen. Bekijk het programma en ontdek wat er bij jou in de buurt te doen is!

In oktober 2015 is het thema van de Maand van de Geschiedenis ‘Tussen Droom & Daad’. Op deze pagina zullen we naar oktober toe inspiratie en achtergrondinformatie delen.

Dromen doen we allemaal, maar wanneer worden dromen werkelijkheid? Wat waren de dromen van vroeger die de wereld van nu hebben geschapen? Wat zit er tussen dromen en doen? Maar ook, hoe kunnen (boze) dromen tot afschuwelijke daden leiden?
Tussen Droom & Daad gaat over het verwezenlijken van idealen. Het thema sluit onder andere aan bij de 70 jaar bevrijding van Nederland en 40 jaar onafhankelijkheid van Suriname.

Nacht van de Geschiedenis 2015
Op zaterdag 31 oktober vindt dit jaar in het Rijksmuseum de vierde Nacht van de Geschiedenis plaats, het feestelijke einde van de Maand van de Geschiedenis. Het Rijksmuseum werkt het thema Tussen Droom & Daad uit in verschillende onderwerpen: het dromen van en over de Europese eenwording, het uitroepen van de onafhankelijkheid van Indonesië (1945) & de onafhankelijkheid van Suriname (1975), en de geschiedenis van tegenbewegingen & terrorisme. De Nacht van de Geschiedenis is hét jaarlijkse event voor historici, geschiedenis-liefhebbers en iedereen die in het verleden is geïnteresseerd.

Wilt u meer weten over de Maand van de Geschiedenis 2015?