Ontdek de afwisselende Waddeneilanden

Ontdek de afwisselende Waddeneilanden

Wie kent ze niet, de vijf Nederlandse Waddeneilanden. Handig te onthouden met het ezelsbruggetje TV TAS. Beginnend bij Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Ondanks dat bijna elke Nederlander de eilanden kent, heeft lang niet iedereen (alle) eilanden bezocht. In dit artikel kan je handige omschrijvingen van de eilanden lezen. Misschien geeft het je nog eens inspiratie voor een keer een weekendje uitwaaien.

Texel
Het grootste en meest bezocht eiland is het Noord Hollandse Texel. In 20 minuten ben je vanuit Den Helder al op het eiland. Je kan er uiteraard gaan genieten van de stranden, en duingebieden. Een heerlijk gebied om te gaan wandelen en fietsen. Ook kan je naar bezienswaardigheden zoals de musea Ecomare, Kaap Skill en het Luchtvaart en Oorlogsmuseum.
Ook heeft Texel “meerdere gezellige dorpen waarvan ’t Horntje, De Cocksdorp, Den Burg, Oosterend, Oudeschild, De Koog, De Waal en Den Hoorn de voornaamste zijn. Zoals je aan het aantal dorpen kunt zien, is Texel best een groot eiland.

Via de volgende link kan je meer informatie vinden op een handige vakantie website: Texel vakantie informatie.

Vlieland
Voor liefhebbers van rust en natuur is Vlieland zeker een aanrader. Het is namelijk een rustig eiland met slechts één dorp. Wel is er veel natuur en liggen er de hoogste duinen van alle Waddeneilanden. Een fijn eiland om te gaan wandelen en fietsen. Last van verkeer zal je er vrijwel niet hebben. Het is er namelijk grotendeels autovrij. Naast de mooie natuur, zijn ook de mooie stranden, een vuurtoren, watersporten en leuke bezienswaardigheden zoals musea.

Terschelling
Dit eiland onderscheidt zich met name door de grote duingebieden en de diverse bossen. Mooie gebieden om heerlijk te wandelen en fietsen. Ondanks dat het een populaire vakantiebestemming is, merk je daar in de natuur meestal niet zoveel van. Veel bezoekers centreren zich namelijk in de dorpen West Terschelling en Midsland en op de stranden.
Terschelling is niet autovrij maar veel verkeer is er echter niet. De meeste mensen kiezen voor de fiets als vervoersmiddel. Het is een vrij groot eiland met diverse bezienswaardigheden en activiteiten. Hierdoor is het een geliefde bestemming voor jong en oud.

Ameland
Geliefd bij jong en oud, het afwisselende Ameland. Eén van de grotere Waddeneilanden met ruim 3700 vaste bewoners. Het eiland heeft de vier dorpen Nes, Hollum, Buren en Ballum. Het eiland staat niet bekend om de grote duingebieden. De rij duinen langs het strand is namelijk vrij smal. Wel liggen er mooie zandstranden die soms smal en soms juist flink breed zijn. Zo kan je een plekje kiezen naar je eigen voorkeur.

Schiermonnikoog
Op de grens van Groningen en Friesland ligt het havendorp Lauwersoog. Vanaf hier kan je de veerboot nemen naar het Waddeneiland Schiermonnikoog. Een vrij klein eiland met een afwisselen landschap. Variërend van landerijen tot moeras gebieden en van duinen tot mooie zandstranden. Opvallend aan de stranden is dat het westelijke gedeelte bijzonder breed is. De moeras gebieden zijn niet zo vaak te zien op eilanden en daarom extra bijzonder. Door het drassige gebied lopen ook meerdere riviertjes vanaf de zee. Hierdoor is het water in het gebied brak, een combinatie tussen zoet en zout. Het bijzondere natuurgebied is leuk te ontdekken dankzij de fietspaden.
Schiermonnikoog is een autoluw eiland met één dorp. Al met al een leuke bestemming voor met name gezinnen en natuurliefhebbers. Uitgaan kan er niet goed, er is namelijk maar één feestcafé.

Borkum en Juist
Een stuk minder bekend maar ook Waddeneilanden, zijn Borkum en Juist. De eilanden vallen onder Duitsland en hebben mede hierdoor een andere uitstraling. Dit is met name te zien aan de andere bouwstijl. Borkum is te bereiken vanaf de Eemshaven in Noord Groningen. De veerboot naar Juist vaart af vanaf de haven van het Duitse Emden.

Op beide eilanden zijn mooie stranden, een leuke dorp en mooie natuur. Voor veel Nederlanders zijn dit onbekende bestemmingen. Desondanks kan het leuk zijn voor een dagje uit of weekendje weg. Het vertrekpunt de Eemshaven is eenvoudig per trein te bereiken. Het noordelijkste stationnetje van Nederland ligt pal naast de terminal van de veerboot.

Zoals je hebt kunnen zien, zijn de Waddeneilanden leuk voor vrijwel iedereen. Elk eiland heeft z’n eigen pluspunten en minpunten. Op de grotere eilanden is veel vermaak of de kleinere eilanden is weer extra rust. Echter heeft elk eiland gemeen dat je er heerlijk kunt uitwaaien en tot rust kunt komen. Ervaar het “eiland gevoel” waardoor je al snel een echt vakantiegevoel zult ervaren.

Meer toeristische informatie over Nederland kan je via de volgende link vinden op de leuke website: NederlandOntdekker.nl.

Recreatief.nl