Menu
Vrije tijd

Weekend van de Wetenschap: GA BACKSTAGE IN DE WERELD VAN WETENSCHAP EN TECHNOLOGIE

Het Weekend van de Wetenschap is het podium van de toekomst. Op 1 en 2 oktober 2016 beleef je live wetenschap & technologie.
Kom backstage bij bedrijven, instituten, universiteiten, instellingen en musea op meer dan 200 locaties in heel Nederland.

Wilt u een activiteit bezoeken? Kijk dan snel op de website..

DEELNEMEN ALS ORGANISATIE

Onderschrijft uw organisatie het belang van wetenschap en technologie? Koppel dan uw organisatie aan het merk Weekend van de Wetenschap. Het is het podium van de toekomst! Open uw deuren voor het publiek en laat zien hoe technologie en innovatie voor u werken.

HOE GOED FUNCTIONEERT NEDERLAND IN HET DONKER?

Moeite met zien
Veel mensen hebben ’s nachts moeite om te zien en om in het donker goed te functioneren. Dit geldt niet alleen voor ouderen of mensen met een oogziekte; zo vermijdt een derde van de gezonde mensen in Nederland autorijden in de avond en heeft meer dan de helft moeite met wandelen en fietsen op niet verlichte buitenwegen.

De wetenschap
Daarom onderzoeken wetenschappers van het UMCG in samenwerking met het Weekend van de Wetenschap hoe het gesteld is met de hoeveelheid licht op straat en de ervaring hiervan door het grote publiek.

Doe mee!
Door middel van dit onderzoek kunnen alle Nederlanders laten weten hoe donker het ’s avonds buiten in hun omgeving is en hoe goed zij hierin functioneren. Download de mobiele app ‘Zicht op Licht’ gratis in de App Store of via Google play en maak jouw lichtmeting direct zichtbaar op de Nederlandse lichtkaart! Je kunt ook via je tablet of laptop een bijdrage leveren via de Web app.

LAAT WETEN WAT JIJ VINDT! WAAROM MEEDOEN?

Onderzoek zelf hoe goed jij functioneert in het donker!Smart phone with magic light and falling stars. Dark background
Je kunt met de app zelf onderzoeken hoe donker jouw omgeving is en hoeveel moeite je hebt met zien, ten opzichte van de rest van Nederland. Je kunt op zoveel plekken meten als je wilt – als het donker is – en de resultaten van jouw meting(en) zie je direct terug op de Nederlandse lichtkaart.

Help het onderzoek naar oogziekten een stap verder!
Veel mensen in Nederland, jong en oud, krijgen ergens in hun leven te maken met een oogarts. Door mee te doen aan dit onderzoek help je de gezondheidszorg inzicht verkrijgen in het verschil tussen mensen met en zonder oogziekten. Dit kan leiden tot het eerder ontdekken en een betere behandeling van oogziekten.

Draag bij aan het beleid over verlichting in jouw omgeving!
Door met zoveel mogelijk verschillende mensen op zoveel mogelijk plekken te meten ontstaat er een gedetailleerde lichtkaart van Nederland. Hiermee help je beleidsmakers inzicht verkrijgen in de relatie tussen straatverlichting en de moeite met zien in jouw eigen omgeving. De lichtkaart en onderzoeksresultaten kunnen gebruikt worden om het verlichtingsbeleid in Nederland op af te stemmen.

SAMENWERKINGEN

Weekend van de Wetenschap werkt samen met verschillende partners. Mede door hun bijdrage kunnen wordt er elk jaar weer een groot succes van gemaakt.

TYFNEMO_KL_transparant-01Maand-van-de-Geschiedenis U-meet