Menu
Vrije tijd

13 september 2015: Bloemencorso Lichtenvoorde

Lichtenvoorde is gelegen in de gemeente Oost Gelre in de regio Achterhoek. Provincie Gelderland. Lichtenvoorde heeft ruim 13.000 inwoners.

Het Bloemencorso is al 86 jaar het grootste jaarlijkse culturele, sociaal-maatschappelijke evenement van Lichtenvoorde op iedere tweede zondag in september. Het verbindt de dorpsgemeenschap in al haar geledingen. Het is een sociaal fenomeen dat Lichtenvoordenaren in alle lagen van de bevolking het hele jaar door in zijn greep houdt. Om elk jaar weer onderscheidend te zijn en een toekomst te garanderen worden alle mogelijke talenten jong en oud aangesproken. Aan het corso nemen 18 indrukwekkende, metershoge praalwagens deel.

Vraag een willekeurige Achterhoeker waaraan hij denkt bij de plaatsnaam Lichtenvoorde en de kans is groot dat het woord “Bloemencorso” valt. In de 86 jaar dat het corso wordt georganiseerd is het uitgegroeid tot een begrip. Het corso staat dan ook niet voor niets vermeld op de Lijst Nationaal Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.

De corsowagens zijn het resultaat van een maandenlang bouwproces. In de winter, enkele maanden na het corso beginnen de wagenbouwers alweer met het bedenken van een onderwerp voor het komende jaar. De eerste schetsen en ontwerpen resulteren vervolgens in een maquette, oftewel een heuse miniatuurwagen. In het voorjaar begint de bouw. Staal wordt gebogen en gelast. Er wordt getimmerd en er worden vormen gemaakt van papiermaché en piepschuim. Een dahliareus begint langzaamaan vorm te krijgen. Maar, voordat de dahlia’s er op gaan, wordt de wagen eerst in kleur gezet, zodat duidelijk wordt welke lijnen en kleuren de dahlia’s moeten volgen. Nu kunnen de duizenden vrijwilligers in het weekend voorafgaand aan het Bloemencorso aan de slag.

De onderlinge competitie tussen de wagenbouwers is groot. Bewegende onderdelen, zorgvuldig gekozen muziek, ondersteunende figuratie; iedere corsowagen vertelt u een verhaal. Iedere corsogroep wil u imponeren. Kom en beleef het zelf. U zult zich verbazen over dit b(l)oeiende spektakel! Een middagje Lichtenvoorde is meer dan de moeite waard en een feest voor jong en oud.

Historie
Het Bloemencorso in Lichtenvoorde is het oudste Bloemencorso van Nederland en stamt uit 1929. Hoewel 1929 als officieel beginjaar wordt aangehouden, is er al op 5 september 1898 een Bloemencorso gehouden ter gelegenheid van de inhuldiging van Koningin Wilhelmina. Sinds 1916 kent Lichtenvoorde een Bloemencorso dat jaarlijks terugkeert. Deze eerste optochten stonden nog in het thema van het koningsschieten; een belangrijk onderdeel van de Lichtenvoordse kermis. In 1929 kwam hier verandering in: het kermiscomité werd naast de organisatie van de kermis, ook verantwoordelijk voor het Bloemencorso. Op 1 september 1939 kwam Nederland in staat van Oorlog en daardoor werden alle feesten verboden. Het zou tot 1945 duren voor er weer een Bloemencorso door de straten van Lichtenvoorde zou trekken. In dat jaar stond het corso in het teken van de bevrijding dit werd met een grote optocht gevierd.

Jaren vijftig tot negentig
De jaren vijftig kenmerken zich door vele veranderingen wat betreft het corso. In de begin jaren van het corso bestonden de wagens vooral uit fietsen en karren versierd met heideplanten, bloemen en grasplaggen. Vanaf 1957 is vastgelegd dat de wagens zoveel mogelijk moesten worden beplakt met dahlia’s. In de beginjaren gingen de wagenbouwers de huizen en boerderijen langs om te vragen of ze dahlia’s mochten plukken voor het corso. Wanneer nodig werden zelfs ‘s nachts de tuinen afgestruind en werden de bloemen illegaal geplukt.

In de loop van de jaren vijftig en zestig groeiden de wagens van het dahliacorso Lichtenvoorde gestaag in aantal en omvang.

Het corso bleef echter regionaal van aard en was gericht op eigen publiek en eigen vermaak. Later, met de toename van de welvaart van deze jaren, werden ‘dagjesmensen’ vanuit heel Nederland beschouwd als een nieuw publiek voor het corso. Begin jaren zestig werden de wagenbouwers steeds fanatieker, waardoor ook de dahliakweek goed op gang kwam. Overal in de omgeving werden Bloemencorso’s gehouden en de vraag naar bloemen werd steeds groter.

Begin jaren zeventig kreeg het corso gemeentelijke subsidie, die de groei van het corso nog meer stimuleerde. Nieuwe groepen meldden zich aan en de vraag naar dahlia’s werd steeds groter. Om hierin te voorzien werd in 1973 de zogeheten bloemencommissie opgericht. De ruilhandel met corsoplaatsen als o.a Zundert en Winterwijk, werd door deze commissie georganiseerd. Om het corso onder de aandacht van het publiek te brengen, werd er in de jaren zeventig veel aan publiciteit gedaan door middel van het plaatsen van advertenties in regionale bladen en de verspreiding van programmaboekjes.

De jaren tachtig kenmerkten zich vooral door het record-aantal deelnemers, dat in 1982 tot 28 was gestegen. Ook het bezoekersaantal, dat van 40.000 in begin jaren tachtig uitgroeide naar 70.000 tegen het eind van de jaren tachtig, steeg enorm. Sommige regionale kranten hadden het in die tijd zelfs over 80 tot 90.000 belangstellenden, een aantal dat volgens insiders onwaarschijnlijk hoog voorkwam. De grootschaligheid had ook een negatieve kant: enkele groepen konden de vooruitgang niet bijbenen en moesten noodgedwongen stoppen.

Dynamische optocht
Het Bloemencorso van Lichtenvoorde maakte in de periode 1990 tot 2004 een enorme ontwikkeling door. Van een optocht met vooral statische wagens, werd het in deze jaren een zeer dynamisch gebeuren. Ook de komst van de showorkesten in de optocht, gaf de stoet nieuwe charme en zorgde voor een duidelijke toename van het aantal toeschouwers. De verhuizing naar het nieuwe jury- en tentoonstellingsterrein was een gouden greep en de nieuwe route zorgde er voor dat de optocht een meer omtrekkende beweging kon maken. Ook de figuratie, die vanaf 2000 is toegestaan, bracht meer dynamiek in de praalwagens. Deze moest echter wel functioneel zijn binnen het onderwerp. Naar aanleiding hiervan werd in deze tijd ook de zogenoemde figuratieprijs ingevoerd. Hiervoor werd een speciale jury aangesteld.

Wilt u meer weten over de Bloemencorso in Lichtenvoorde?