Menu
Vrije tijd

30e Friese Ballonfeesten, beleef het samen

JOURE – Van 22 t/m 26 juli staat hét ballonspektakel van Nederland, de Friese Ballonfeesten, weer bovenaan de uit-agenda. De Friese Ballonfeesten staan dan ook al jaren in de top van toonaangevende zomerfestiviteiten in Nederland. Jaarlijks komen er dan ook maar liefst meer dan 20.000 bezoekers naar Joure. Ook tijdens de 30e editie hoopt de organisatie weer veel enthousiaste toeschouwers te mogen begroeten en te laten genieten van al het vermaak dat de Friese Ballonfeesten te bieden hebben. Het grootste ballonevenement, een spektakel van formaat!

Het publiek krijgt iedere avond een prachtige internationale show van een groot aantal heteluchtballonnen voorgeschoteld. Er stijgen maar liefst 35 ballonnen uit binnen- en buitenland op vanuit Joure, zeer toepasselijk ook wel “Balloon City” genoemd. Het schouwspel wordt met verbazing door het in groten getale aanwezige publiek gadegeslagen. De indrukwekkende heteluchtballonnen die op de Nutsbaan worden uitgevouwen, verwarmd en uiteindelijk opstijgen. Een prachtig gezicht!

Speciale vormen de lucht in
Ongeveer de helft van het aantal ballonnen bestaat uit de zogenaamde special shapes, ballonnen met fantasievorm. De lucht bezaaid met gewone ballonnen is al heel indrukwekkend, maar jong en oud zullen extra genieten van deze hele speciale heteluchtballonnen. Heeft een normale ballon de vorm van een ei, special shapes bestaan er in vele uiteenlopende vormen en formaten. Tijdens deze editie zullen o.a. vrolijke piranha, een pot koffie, een Matroesjka en een Swatch horloge het Friese landschap verkennen. Het zijn de massaliteit en bedrijvigheid op de Nutsbaan die het nog aantrekkelijker maken om het opstijgen van de ballonnen van dichtbij te bekijken.

Jubileumconcert Motel Westcoast
Om het 30-jarig bestaan van de Friese Ballonfeesten extra luister bij te zetten, geeft Motel Westcoast op de openingsavond, woensdag 22 juli, een jubileumconcert. Speciaal voor het Friese ballonfestival hebben de topmuzikanten dit optreden aan hun tour toegevoegd. Onder de titel ‘High Five of Good Vibrations 2015′ brengt het bonte muziekgezelschap onder leiding van Syb van der Ploeg een heerlijke avond vol ‘feel good music’ afkomstig van de Amerikaanse westkust. Het eerst deel van het concert start om 18.30 uur.

DJ’s Jeff K en Praia del Sol
Naast de heteluchtballonnen, die vanzelfsprekend de hoofdrol vervullen, bestaat het programma van de Friese Ballonfeesten uit diverse vermakelijke ingrediënten. Daarmee is er ook voor en na het opstijgen van de ballonnen veel te doen voor jong en oud. Zo is er een vrolijke kermis, een echt circus ‘Circus Salto’ en staan er verschillende springkussens om de baan. Ook kan het publiek in een ballon rondkijken en sneupen bij kraampjes.

Op vrijdagavond is het tijd voor een dancefeest. Twee top DJ’s zorgen voor entertainment on stage. Een unieke live experience, daar zorgen de internationaal bekende DJ Jeff K en DJ Praia del Sol voor. Allerlei genres van housemuziek worden gedraaid tijdens hun enthousiaste, creatieve en interactieve danceshows.

DJ Praia del Sol zorgt vrijdagavond daarnaast voor de muziek tijdens een speciale extra editie van het Candlelighten, een show waarbij hij heteluchtballonnen laat verlichten op de maat van zijn muzikale beats.

Groot verjaardagsfeest, candlelighting, vuurwerk
Al vele jaren staat de zaterdag van de Friese Ballonfeesten bekend als het Familiefestival. Dit jaar vieren we, omdat het de 30e edtitie is, samen met de kinderen en ouders het ‘Grote verjaardagsfeest!’ met veel verschillende spring-, klim- en klauterattracties, waaronder de langste stormbaan (45 m.) van Nederland! We houden een echte LEGO