Gewichtstoename door borstkanker

Gewichtstoename door borstkanker

Vrouwen die borstkanker overleefd hebben worden zwaarder dan vrouwen die geen borstkanker gehad hebben, zo blijkt uit onderzoek van John Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Eerder al was bekend dat vrouwen die borstkanker gehad hebben, zwaarder zijn dan leeftijdsgenoten die de ziekte niet gehad hebben. Waar dit mee te maken had is was echter nog niet bekend.

Resultaten
Uit het onderzoek komt naar vrouwen dat die de ziekte overleefd hebben, gemiddeld 1,7 kg zwaarder zijn dan vrouwen die de ziekte niet gehad hebben. Vrouwen die in de vijf jaar voor het eerste meetmoment van de studie te maken kregen met invasieve oestrogeen-receptor negatieve kanker, waren gemiddeld zelfs 3,3 kilogram meer in gewicht toegenomen dan leeftijdsgenoten zonder de ziekten.

Vrouwen die meer dan 5 jaar voor het 1e meetmoment de diagnose kregen en vrouwen die voor oestrogeen-receptor positieve kanker behandelt zijn met hormoontherapie, verschillen niet in gewicht.

De vrouwen die chemotherapie kregen 5 jaar voor het onderzoek hebben 2 keer zo’n grote kans om minimaal 5 kg zwaarder te worden dan vrouwen zonder kanker.

Bron: Nu.nl

Lekker gelezen? Misschien vind je onderstaande berichten ook interessant: