Kooktips

Kooktips

Iedereen kan koken, de een alleen een beetje beter dan de ander. Er kan nog wel eens wat mis gaan, of je hebt niet alle middelen voor handen die je eigenlijk nodig hebt. Op zulke momenten is het fijn om wat tips te kennen! 

Met deze tips wordt koken een stuk leuker en gemakkelijker. Wat doe je als jouw eten te zout is? Of te zoet? Hoe kun je vlees het beste bakken? Je leest het hier!

Zoet
Je hebt je best gedaan, maar toch is jouw gerecht te zoet geworden. Wat doen we daaraan? Je kunt dit prima oplossen door een beetje zout of een theelepel appelwijnazijn toe te voegen.

Zout
Is jouw soep of saus te zout? Laat dan even kleingesneden rauwe aardappelen meekoken. Het teveel aan zout trekt in de aardappeltjes. Prima! Een theelepeltje suiker toevoegen kan ook nog wel eens helpen.

Wijn
Niet echt een kooktip misschien, maar verwarm of koel wijn niet te snel. Een flesje bier kun je nog wel in een vriezer leggen om even snel koud te worden. Een fles wijn wordt daar niet lekkerder op.

Vlees
Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is. Dit is vooral belangrijk bij varkenshaas en biefstuk. Doe genoeg boter in de pan en laat deze boter eerst goed heet worden voor u het vlees in de pan doet. Bij (een gemiddelde) varkenshaas bak je het vlees aan beide kanten 3 minuten . Hierna moet het nog 5 minuten in aluminiumfolie rusten. Het vlees heeft dan nog even de tijd om na te garen en u voorkomt het uitdrogen van het vlees. Bij beide vleessoorten geldt: Bestrooi het vlees pas na het bakken met zout! Doe je dit voor het dichtschroeien dan onttrekt het zout de vocht en verliest het vlees malsheid. Oh en ook erg belangrijk: Prik niet met een vork in het vlees! Gebruik een tang om het vlees om te draaien. Als je in het vlees prikt kunnen de vleessappen eruit en krijg je een droog en taai stuk vlees..
De laatste tip voor vlees; als je het vetrandje  niet wilt eten, verwijder het dan pas na het bakken. Zo blijft het vlees sappig en pittig van smaak!

Bakken
Gebruik bakboter met zo min mogelijk vocht erin. Hoe weet je dat je de goede hebt? Nou, kijk gewoon even naar de ingrediënten. Er staat gewoon op de verpakking beschreven of er wel of geen water/vocht in de boter zit. Deze bakboter kan heter worden en spettert minder als je het vlees in de pan legt; een beter resultaat dus.

Aardappeltjes bakken
Peper, zout én paprikapoeder over de aardappeltjes; dat geeft extra smaak!

Tomaten
Het pellen van tomaten kan heel simpel: Kruis ze van boven in, dompel ze in kokend water en leg ze vervolgens in (ijs)koud water. Voilà! Het vel komt er bijna zelf al af!

Er bestaan nog veel meer kooktips, maar die zijn misschien voor een andere keer. Voor nu; eetsmakelijk!

 

Lekker gelezen? Misschien vind je onderstaande berichten ook interessant: