Eet je te veel zout?

Eet je te veel zout?

Zout is een van de simpelste, maar toch meest belangrijkste ingrediënt op deze aarde. Hoe dan ook, doordat er tegenwoordig veel zout zit in bewerkt voedsel krijgen wij soms te veel zout binnen dan de aanbevolen hoeveelheid voor een volwassenen. En dit kan riskant zijn voor onze gezondheid.

Zout en bloeddruk
Zout is gemaakt van natrium chloride. Te veel natrium kan schadelijk zijn voor onze gezondheid, waardoor we per dag moeten opletten hoeveel we binnenkrijgen. Zout kan een bijdrage leveren aan een hoge bloeddruk. Wanneer je vaak een hoge bloeddruk hebt, kan dit het risico verhogen op een hartziekte of een hartaanval. De meeste mensen eten veel meer zout dan dat nodig is.

Hoeveel zout mag ik eten?
De aanbevolen hoeveelheid voor een volwassen is 6 gram zout per dag of 2,4 gram natrium per dag. Dit is dus ongeveer een theelepel. Natrium zit niet alleen in keukenzout, het is zit in alle soorten zout.

Tips om minder zout te eten

  • Proef eerst het eten voordat je direct al een snufje zout erover heen gooit. Zo voorkom je dat je gerechten te veel zout bevatten.
  • Leer om te genieten van voedsel zoals ze smaken, ongezout. Binnen een paar weken zal je merken dat je er gewoon gewend aan bent geraakt en je niet meer het verschil merkt.
  • Maak gebruik van zeezout in plaatst van keukenzout. Zeezout is veel gezonder.
  • Probeer eten op smaak te brengen aan de hand van peper, knoflook, citroensap en andere specerijen, in plaatst van alleen zout.
  • Lees goed de ingrediëntenlijst en wees bewust van de hoeveelheid zout een bepaald voedsel heeft.
  • Probeer zo min mogelijk bewerkt voedsel te kopen, hier zit vooral veel zout in.