Lage spaarrente, wat nu?

Lage spaarrente, wat nu?

U heeft het vast wel gemerkt: de spaarrente is historisch laag. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa. Wat kunt u nu het beste doen met uw spaargeld? We laten u een paar voorbeelden zien.

1. Beleggen
Met beleggen behaalt u op de langere termijn vaak een hoger rendement dan met sparen. Beleggen is geld uitgeven aan iets in de hoop dat het meer waard wordt. Dat kan bijvoorbeeld een schilderij zijn, of een huis. De meeste mensen beleggen in aandelen en obligaties. U krijgt rendement als de waarde van uw aandelen en obligaties stijgt.  Houd er wel rekening mee dat uw geld ook minder waard kan worden. En dat beleggen kosten met zich meebrengt. Er zijn verschillende manieren om uw risico te spreiden. Beleggen in een mixfonds bijvoorbeeld. Een mixfonds combineert verschillende beleggingen, met verschillende risico’s. Beleggen in mixfondsen doet u onder andere bij Centraal Beheer.

2. Extra aflossen op uw hypotheek of andere schulden
Als u extra aflost op uw hypotheek of een andere schuld, worden uw maandlasten lager. En heeft u minder kans op een restschuld als u uw huis straks verkoopt. Daarnaast betaalt u over een vermogen vanaf € 25.000 vermogensrendementsheffing. Als u uw spaargeld gebruikt om extra af te lossen, verlaagt u misschien de belasting die u in box 3 moet betalen. In veel gevallen kunt u tot 10% boetevrij aflossen. Bedenk wel dat extra aflossen ook nadelen kan hebben. Uw geld zit vast in ‘bakstenen’ en u kunt het dan niet voor andere dingen gebruiken.

3. Een vakantiehuis kopen
Als u de financiële ruimte heeft, kunt u ook een tweede huis kopen. Dat doen steeds meer Nederlanders, zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Niet alleen kunt u er zelf vakantie vieren, u kunt het huisje ook verhuren. Een leuk extraatje! Let op: u betaalt wel belasting over de waarde van het huis.

Houd altijd een financiële buffer, ondanks de lage spaarrente
Veel mensen blijven sparen, ondanks de lage spaarrente. U heeft natuurlijk een financiële buffer nodig voor onverwachte uitgaven, zoals een reparatie aan uw auto. Of een nieuwe wasmachine. Als u hiervoor geld moet lenen, bent u veel duurder uit. Geld op een spaarrekening zetten is veiliger dan het in een oude sok bewaren. Denk daarom goed na over waarvoor u geld opzij zet.