Leuk dagje uit? Voorkom een verkeersboete!

Leuk dagje uit? Voorkom een verkeersboete!

De kans is groot dat u met de auto op pad gaat als u een dagje weg gaat naar bijvoorbeeld het strand of de Veluwe. Dat is ook wel zo gemakkelijk. De zware spullen gaan achterin en u kunt heel Nederland doorkruisen als u wilt. Houd u aan de verkeersregels, het zou jammer zijn als er een paar weken later een verkeersboete op de mat valt. Toch gebeurt dit nog vaak. We geven u een aantal tips om een verkeersboete na een leuk dagje uit te voorkomen.

  1. Bepaal van tevoren wie de BOB is
    Tijdens een bezoek aan de sauna of een middagje op het strand kan het natuurlijk voorkomen dat er alcohol wordt gedronken. Een biertje of wijntje op het terras hoort er tenslotte bij. Een bon voor rijden onder invloed zal u echter liever willen vermijden. Spreek daarom van tevoren af wie de chauffeur is op de terugweg en wie er dus geen alcohol drinkt die dag. U wilt natuurlijk ook veilig thuis komen.
  2. Laat uw bijrijder bellen
    Een grote groep vrienden past vaak niet in één auto. Wie met meerdere auto’s weg gaat, wil af en toe telefonisch kunnen overleggen over de juiste route. Het is belangrijk dat u in dat geval handsfree belt of een van de passagiers in de auto het woord laat voeren. In het geval van handheld bellen riskeert u namelijk niet alleen een hoge boete, maar het kan ook zo zijn dat uw autoverzekering niet uitkeert als u een ongeval veroorzaakt.
  3. Gebruik kinderzitjes
    Een zaterdagmiddag naar een speelpaleis is altijd leuk voor de kinderen. Gaan er vriendjes mee? Denk er dan aan dat u voldoende kinderzitjes of stoelverhogingen in de auto heeft. U kunt bijvoorbeeld vragen of de ouders van de kinderen zelf een kinderzitje meegeven zodat de kinderen veilig in de auto kunnen zitten. Kinderen tot 18 jaar en kleiner dan 1,35 meter moet u in een goedgekeurd autokinderzitje vervoeren. Kinderen groter dan 1,35 meter mogen een stoelverhoger gebruiken.