Menu

Marokko heeft een eeuwenlange hammamtraditie. Overal in Marokko zijn deze hammams te vinden. De hammam is de plaats in Marokko voor ontspanning en het sociale leven van Marokkaanse mensen. Vrouwen en mannen worden gescheiden in de standaard hamman in Marokko.

Het ritueel in een Marokkaanse hamman is anders dan in een Turkse hammam. Het belangrijkste ritueel in een Marokkaanse hammam is het scrubben met een scrubhandschoen of –washandje en arganoliezeep. Het scrubben gebeurt met een scrubwashandje met arganolie zeep erop of erin of met zogenaamde zwarte zeep. Arganolie is zeldzaam en vanwege het zeldzame karakter, het handmatige oogsten en productie is arganolie zeer prijzig. Prijzen boven de € 100,- per liter zijn geen uitzondering. Het heeft daarom de bijnaam vloeibaar Marokkaans goud. Arganolie wordt in de keuken gebruikt bij het bereiden van maaltijden, maar wordt ook gebruikt als ingrediënt in cosmetica en zeep en heeft medicinale eigenschappen.

Door het scrubben met een ruwe handschoen verbetert de stofwisseling en de bloedomloop in de huid. De huid wordt geleidelijk steviger en compacter. Arganolie beschermt de huid tegen huidveroudering, versterkt het spierweefsel en hydrateert de huid. Het scrubwashandje en de arganolie zeep kun je overal in de Marokkaanse souks en medina’s kopen. Na een hammambezoek en een scrubbehandeling voelt iedereen zich herboren en zijn de mensen weer op de hoogte van de laatste nieuwtjes in hun omgeving in Marokko.

Zelf hammam creëren 
U kunt in uw eigen douche en/of badkamer uw eigen hammam creëren door heel eenvoudig een scrubwashandje en arganolie zeep te kopen bij arabiannight.nl Zij hebben scrubwashandjes in diverse uitvoeringen qua mate van ruwheid, maar ook arganoliezeep is verkrijgbaar. Bekijk hier de scrubwashandjes.

Indien je graag een origineel kleinigheidje geeft dit dit leuk het hammamcadeautje. Inhoud van het cadeausetje: een handgemaakt aardewerk bakje uit Marokko met een scrubwashandje en arganoliezeep voor 5 euro!