Sauna’s en baden in een spa: waarvoor zijn deze goed?

Sauna’s en baden in een spa: waarvoor zijn deze goed?

Lekker ontspannen in de spa of sauna, dat is goed voor de geest en de weerstand. Tegenwoordig creëren steeds meer mensen eigen mogelijkheden om van deze weldaad te genieten. Als je een sauna of spa thuis hebt, kun je ontspannen wanneer het jou uitkomt en hier heb je echt niet altijd een kast van een huis voor nodig. Natuurlijk heeft niet iedereen een sauna thuis. Daarom kun je ook lekker een dagje wellness plannen. Maar welke sauna’s en hottubs zijn er eigenlijk?

De Finse sauna
De ideale temperatuur van de Finse sauna ligt tussen de 80 en 90 graden. Deze wordt opgewarmd door een op hout gestookte kachel met lavastenen. Deze stenen worden met water overgoten, wat zorgt voor erg veel damp. Voor thuis zijn er ook versies met een elektrische kachel, deze zijn wat veiliger. Begin met niet langer dan 10 minuten en ga ook niet iedere dag. Een Finse sauna is goed voor de bloedsomloop en je hart. De sauna stimuleert je immuunsysteem en je conditie. De warme in de sauna gaat veroudering tegen en herstelt en beschermt de hersenen.

Infrarood sauna
In deze sauna komt de warmte van de warmte elementen die infraroodstralen uitzenden. Deze warmte dringt ook de huid binnen. Het is goed voor de spieren en een perfect middel bij blessures of bij de preventie van blessures. Het is er minder heet dan in de Finse sauna, eerder behaaglijk warm.

De stoomcabine
Vaak net zo warm als de traditionele sauna, ondanks dat de temperatuur lager ligt. De luchtvochtigheid ligt wel veel hoger en als men ook nog de eucalyptusgeur gebruikt werkt dat prima bij ademhalingsproblemen. Ook de huid wordt diep gereinigd.

Het spabad
Het spabad is eigenlijk niets meer of minder dan een warm bad, zoals een hottub, jacuzzi of whirlpool. Spa staat eigenlijk voor ‘Sanitas Per Aqua’ ofwel ‘gezond door water’. De whirlpool heeft meestal massagestralen en krachtige waterpompen die voor een waterkolk zorgen. Ook is er meestal een bubbelmechanisme. Een spa is vooral zeer ontspannend zeker voor de spieren. En het relaxte gevoel dat je krijgt, is weer goed voor je gezondheid.

De hot tub
De hottub is eigenlijk een beetje de voorloper van de moderne bubbelspa. Deze werden vroeger met hout warm gestookt. Nu zijn ze er ook in een elektrische versie. Natuurlijk wordt baden in een spa nog lekkerder als men bijvoorbeeld het stimulerende lavendel aroma toevoegt of het frisse en kalmerende rozemarijn.

Het energieverbruik
Het energieverbruik van de sauna of de spa is afhankelijk van het type en de capaciteit. Sommige sauna’s en spa werken gewoon op het lichtnet. De kosten voor het energieverbruik zijn verschillend, afhankelijk van de energieleverancier. Energie vergelijken in een energie vergelijker, voordat men overstapt naar een eigen spa of sauna, loont. En nu ontspannen maar!

Bron foto: Pixabay / nkaminetskyy

Recreatief.nl