Waarom de sauna goed voor je lichaam is

Waarom de sauna goed voor je lichaam is

Een bezoek aan de sauna geeft een boost aan je gezondheid. Zeker in de herfst en winter is een saunabezoek ideaal. Wij leggen je uit wat de voordelen van de sauna zijn voor jouw huid én gezondheid.
Tijdens de saunagang stijgt de lichaamstemperatuur naar 39 graden. Hierdoor gaan de poriën van je huid openstaan en kunnen je zweetklieren hun werk doen. Doordat vocht verdampt ontstaat verkoeling omdat het verdampen energie kost. Doordat je lichaam vocht verliest verlaagt je bloeddruk. Het is daarom belangrijk om voldoende te drinken.

Voordelen sauna

1.Verbeterde doorbloeding
Tijdens een saunagang van 10 tot 20 minuten gaat je hartslag met zo’n 50-75% omhoog. Hierdoor ontstaat een metabolisme, vergelijkbaar met als je zou sporten. Je hartspier werkt net zo hard als wanneer je stevig zou wandelen.

2. Afvalstoffen uitscheiden
Het bloed in je lichaam stroomt flink door. Aderen staan wijder open en de ontgiftingsorganen zoals je lever en nieren kunnen hun werk volop doen. De poriën van je huid gaan door de warme temperatuur openstaan. Hierdoor kan het lichaam afvalstoffen kwijtraken.

3. Gezonde huid
De bloedtoevoer naar je huid neemt toe tijdens een saunagang. Hierdoor kunnen er meer voedingsstoffen bij de huid komen. De huid wordt hierdoor van binnenuit gevoed. Heb je last van puistjes of acne? Dan kan het regelmatig bezoeken van de sauna soms al helpen dit te verminderen of tegen te gaan.

4. Ontspanning en minder stress
De warmte in een sauna zorgt dat je spieren zich makkelijk ontspannen. Je laat je zorgen even los en je komt helemaal tot rust. Ook na de sauna werkt dit effect door. Neem na de sauna een koude douche of bad waardoor je de warmte kwijtraakt. Je lichaam komt weer in balans en dat merk je!

5. Betere slaap
Onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van sauna zorgt voor een betere (diepere) slaap. Dit komt mede door de aanmaak van endorfine.

6. Verbeterde weerstand
De saunagang zorgt voor een toename van witte bloedcellen in je lichaam. Dit geeft je weerstand een boost zodat je beter gewapend bent tegen verkoudheid en griep.

Wil je optimaal gebruik maken van de sauna en de voordelen ervan ondervinden? Misschien is dan een sauna in huis of in de tuin wat voor jou. Bekijk hier de sauna’s van Fonteyn. Verkrijgbaar van compacte modellen voor 1-2 personen tot grotere gezinssauna’s.