Menu
Vrije tijd

Vier de eerste maanlanding op gepaste wijze

Op 21 juli 1969 zette Lance Armstrong als eerste man voet op de maan. De landing van Apollo 11 had iedereen in het controlecentrum op het puntje van zijn stoel, niet alleen om het belang van de missie, maar ook omdat de computer in de laatste seconden allerlei alarmsignalen deed weerklinken. Gelukkig kon het ruimtetuig succesvol landen en enkele uren later spreekt Armstrong de historische woorden: “That’s one small step for a man, one giant leap for mankind”. Om deze historische gebeurtenis die nog steeds tot de verbeelding spreekt te vieren, volgen hier een paar passende activiteiten om in juli te ondernemen.

Space Expo Noordwijk

Voor ruimtevaartfanaten van alle leeftijden is dit een echte must. De tentoonstelling neemt je mee op een uitgebreide reis langsheen de ruimtevaart in al haar facetten, met aandacht voor geschiedenis en technologie. Met de Space Train reis je naar de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. Daar bevindt zich niet alleen het Informatiecentrum voor het International Space Station (ISS), maar ook de testfaciliteiten voor de astronauten die zich aan het voorbereiden zijn op hun ruimtereis. Klik hier voor een filmpje!

Ruimtespelen en themafeest!

Voor jong en oud, en in real life, zowel als op elektronische toestellen kan je ruimtespelen vinden, voor een waar themafeest. Voor de jongsten zijn er door de ruimtevaart geïnspireerde bordspelen, en een luchtkasteel wordt al snel het maanoppervlak. Voor een themafeest voor volwassenen zijn er cocktails die er uitzien als de ruimte, online games geïnspireerd door de ruimte en ruimtewezens, zoals Space Wars bij casinoeuro. Of je kan natuurlijk de klassieke videogame Space Invaders tot een tuinspel met echte lasers maken, zoals dit genie aan het Britse Mirror liet zien.

Nationaal Ruimtevaartmuseum

Het Nationaal Ruimtevaartmuseum is een onderdeel van het Luchtvaart-Themapark Aviodrome op Lelystad Airport. In het museum bevindt zich onder andere een maanlandschap met een model van de maanlander en een Marslandschap met modellen van de verschillende Marsverkenners. Het hoogtepunt van de tentoonstelling is waarschijnlijk toch de uitgebreide, levensgrote uitvoering van van het ruimtelaboratorium Columbus, dat door de astronauten zelf gebruikt is als oefenomgeving voor hun taken tijdens hun ruimtereis.