Zo schrijf je in 7 tips jouw levensverhaal

Zo schrijf je in 7 tips jouw levensverhaal

Zo, je hebt besloten om een levensverhaal te schrijven over, jawel, je eigen leven! Of je bent nog aan het twijfelen of je het wel moet doen of niet, in ieder geval heb ik de tips die jij nodig hebt om het levensverhaal te schrijven. Durf jij de uitdaging aan?

1. Begin je levensverhaal bij een punt dat verrassend en uniek is. ´ Ze is geboren is een klein dorpje in het westen van Nederland´, is dan wel de waarheid, maar nogal voorspelbaar en saai, toch? Er is vast wel iets in je leven gebeurd dat uniek genoeg is om je boek mee te beginnen.

2. Gebruik oude foto’s, brieven (e-mails) en muziek voor inspiratie. Misschien heb je nog een bijzondere foto van vroeger ergens liggen waar je een heel hoofdstuk over zou kunnen schrijven.

3. Denk niet te veel/lang na over wat/hoe je schrijft. Laat het gewoon gaan! De namen van de hoofdrolspelers en scenes bijvoorbeeld kun je allemaal later nog aanpassen. Je zal merken dat wanneer je je niet zo druk maakt over hoe geloofwaardig, of juist niet, het verhaal is, je vloeiender en sneller zal schrijven.

4. Inkorten! In het echte leven duren gebeurtenissen natuurlijk veel langer dan in een boek. In jouw levensverhaal kort je de tijd in, zodat het verhaal spannend en interessant blijft.

5. Maak de personages in je boek gecompliceerd en interessant. Ik zeg niet dat de personen in je leven saai zijn, maar om de lezer te binden aan je boek, zijn er sterke personages nodig.

6. Te veel personages in je boek is verwarrend voor de lezer. Betrek dus niet alle personen in je leven ook in het boek, maar alleen echt de belangrijke en interessante personen. Anders word je verhaal te gecompliceerd.

7. Controleer en corrigeer! Dit is erg belangrijk, het zorgt ervoor dat je boek straks goed doordacht, foutloos en uitstekend is.

Ben je er klaar voor? Succes!