Menu
Sportief

Artikel over mountainbikes voor beginnende fietsers

De sport mountainbiken wordt steeds populairder onder vrouwen. Zij hebben hierop ingespeeld door zowel fietsen als kleding te ontwerpen voor de vrouw. In dit artikel lees je waar jij als beginnende mountainbiker op moet letten.

Mountainbikes voor vrouwen

Je wilt natuurlijk met een goede fiets op pad gaan. De eerste stap is om te bepalen welke framemaat en wielmaat je wilt hebben. Er is een ruime keuze aan frames. De enige overeenkomst tussen het mannelijke en vrouwelijke frame zijn de twee driehoeken van het frame. Het verschil is echter dat vrouwen een minder lange bovenbuis hebben, waardoor het zadel dichte bij het stuur staat. Vrouwen hebben een minder lange bovenbuis omdat zij over het algemeen een korter bovenlichaam hebben. Doordat het frame dichterbij het stuur staat, hoeft de vrouw zich niet uit te strekken. Dit zorgt ervoor dat er een betere grip is en het sturen comfortabeler is.

Zadel, stuur en handvatten

De verschillen in mountainbikes, zitten vooral in het zadel, het stuur en de handvatten. Deze verschillen zijn als volgt:

  • Een zadel van een vrouwelijke mountainbike is net iets breder, omdat de zitbotjes van vrouwen verder uit elkaar staan dan die van de man.
  • De handgrepen smaller, zodat je ook met smalle handen grip kunt houden.
  • Het stuur is minder breed en de remgrepen staan dichter bij het stuur.
  • Om onnodig stuiteren op een te stugge vering te voorkomen zijn de veringen voor en achter lichter afgesteld.
  • Het verbindingsstuk van de pedalen (de cranks) zijn korter om te voorkomen dat jij als vrouw niet over het zadel heen schuift bij het trappen.

De Mountainbikes van Mantel.com zijn speciaal afgestemd op het vrouwenlichaam. Daarnaast kunnen zij ook aan de hand van jouw lichaamslengte bepalen welke mountainbike het beste voor jou is, zodat jij op je best kan mountainbiken.

Wielmaat

Er zijn drie gangbare maten voor de wielen, namelijk: 27.5, 29 en relatief nieuwe wielmaat is 27.5+.

Welke maat moet ik hebben?
Hoe groter de band, hoe harder je kunt gaan. Een groot wiel kost echter meer energie om rond te trappen. Wanneer je een vlak parcours rijdt, is een wiel met 29 inch aan te raden. Snelheid maken gaat met dit wiel lastiger, omdat dit wiel iets zwaarder is. Het is daarentegen wel zo dat zodra je eenmaal opgang bent, je zal merken dat het wiel de snelheid vasthoudt. Daarnaast is het belangrijk dat bij de keuze van de wielmaat wordt ingeschat hoe behendig jij bent.

Pedalen met of zonder kliksysteem

Er zijn twee soorten pedalen:

  • Klikpedalen
  • Platte pedalen

Voor platte pedalen heb je geen speciale fietsschoenen nodig, daarbij is een voordeel dat je dus niet vastzit met jouw schoen. Een nadeel hiervan is dat de drukverdeling over de voet wellicht minder fijn is. Met klikpedalen voel je deze drukverdeling minder tot niet. Voor klikpedalen geldt echter wel dat je een speciale fietsschoen moet aanschaffen met een kliksysteem om jouw voeten vast te zetten. Hierdoor kun je beter kracht zetten. Aan klikpedalen kleeft ook een nadeel, namelijk om jouw voet aan de grond te kunnen zetten zul je moeten uitklikken. Dit zal in het begin wel even wennen zijn.

Fietshelm

Bij het mountainbiken hoor je een helm te dragen. Je kunt ervoor kiezen om een speciale mountainbike helm te kopen, maar je kunt ook een racefietshelm kopen. Het verschil tussen deze helmen is dat er bij een mountainbike helm een klepje voorop zit. Daarnaast zorgt de mountainbike helm ervoor dat de modder uit jouw ogen blijft.