Menu
Vrije tijd

Brabantsedag in Heeze 2015

In Heeze, ook wel de Parel van Brabant genoemd, leeft nagenoeg een gehele gemeenschap van meer dan 10 duizend inwoners jaarlijks toe naar de laatste zondag van augustus.

Al sinds 1958 staat het dorp in het teken van de Brabantsedag. Op deze website alles over een evenement dat begon als een boerenoptocht, maar inmiddels is uitgegroeid tot een topevenement dat cultuur, kunst en vermaak combineert met oer-Brabantse gezelligheid en gemoedelijkheid.
Kortom, een theaterspektakel met een zachte G!

De Brabantsedag heeft ieder jaar een thema dat tot uiting komt in de cultuurhistorische optocht. In de optocht komen gebeurtenissen uit het verleden tot leven, gerelateerd aan Hertogdom Brabant. Maar dan wel op creatieve wijze vertaald naar onze tijd. Voorbijtrekkende wagens imponeren door origineel ontwerp en gedurfde techniek.

BEKEND, BEROEMD, BEMIND…
‘Bekend, Beroemd, Bemind …’ is het thema van de 58ste editie van de Brabantsedag. Het verwijst naar personen die een positieve invloed hebben gehad op de geschiedenis van Brabant. Hun nalatenschap zal de inspiratiebron zijn voor de wagenontwerpen in de cultuurhistorische optocht de laatste zondag van augustus én voor het cultuurfestival dat daaraan vooraf gaat.

De wagenbouwersgroepen mogen kiezen uit een lijst van ongeveer 150 personen, opgesteld door de themacommissie van de Brabantsedag. Hierop staan onder andere kunstenaars, geleerden, ontdekkers en industriëlen. Al deze personen zijn vanwege hun bekendheid, hun beroemdheid of de reden waarom ze bemind worden tot op heden een bron van inspiratie. Andere overeenkomsten zijn dat ze in het Hertogdom Brabant gewoond hebben of hun daden en/of bekendheid met het Hertogdom Brabant te maken heeft. Ook moeten ze inmiddels zijn overleden en hebben ze een positieve invloed op de geschiedenis gehad.

COLLECTORS ITEM
Bijzonder is de manier waarop de wagenbouwers het thema dinsdagavond ‘mee naar huis’ kregen. De themabrochure is dit jaar namelijk in de vorm van een verzamelboek, zoals we dat kennen van de voetbalplaatjes. Boukje van Ettro, bestuurslid en voorzitter van de themacommissie, vertelt vol enthousiasme: “Een aantal jaren terug zijn we afgestapt van een traditionele brochure met enkel wat tekst en uitleg. Het moet een collectors item worden. Dit jaar waren een aantal bekende, beroemde en beminde personen van de keuzelijst individueel op een plakplaatje afgebeeld. De wagenbouwers moesten na afloop van de themabekendmaking bij elkaar gaan ruilen om aan het einde van de avond naar huis te gaan met een compleet boek.”

Wilt u meer weten over de Brabantsedag in Heeze?

Terugblik op 2014: