Maak je huid gezond klaar voor de zon

Maak je huid gezond klaar voor de zon

Na de lange, kille en vochtige winter en het sombere voorjaar met bitter weinig zon, verlangen we allemaal naar de deugddoende zonwarmte. We zijn er allemaal klaar voor, enkel de zon ontbreekt. Hou jij ook van een lekker bruin kleurtje, dan is het nu de hoogste tijd om actie te ondernemen. Je kan best nu al beginnen met je huid gezond voor te bereiden op de zon. Met zo’n gezonde voorbereiding is je huid niet alleen beter beschermd tegen de schadelijke ultra- violette stralen van de zon. Een goed voorbereide huid zal ook veel vlugger en beter bruinen…

Na de vele sombere, zonloze dagen kijkt iedereen uit naar de komst van de zon. Wat is er gezelliger als een zonovergoten dag? We worden er niet alleen goed gehumeurd van. De zon geeft je ook extra energie, en is je voornaamste leverancier van vitamine D dat je weerstand verhoogt en je beendergestel versterkt. Zonlicht heeft echter ook nadelen. Daar zijn de ultra- violette stralen verantwoordelijk voor. Het zijn de Uva en de Uvb stralen die ervoor zorgen dat je huid verbrandt. Deze zonnestralen zijn meteen ook verantwoordelijk voor de huidveroudering. Bescherm je jouw huid onvoldoende tegen deze schadelijke zonnestralen, dan kan dit op termijn zelfs huidkanker veroorzaken. Om je maximaal te beschermen heeft je afweersysteem extra ondersteuning nodig, en die kun je gemakkelijk zelf leveren.

Scrubben is de boodschap
De allereerste stap naar een gezonde, stralende en fluweelzachte huid is scrubben of peelen. Voor normale huidtypes zijn één of twee behandelingen per week ideaal. Met een droge of gevoelige huid moet je extra voorzichtig zijn. Wrijf na ieder bad of douche je huid in met een goede hydraterende crème. Terwijl je huid extra voeding krijgt, worden alle dode huidcellen afgevoerd.

Extra tips van de dermatologe
•Blijven scrubben: ook al heb je een mooi bruin kleurtje, dan nog moet je blijven scrubben. Dat zorgt voor een goede doorbloeding en een jonge huid.
•‘s Avonds: scrub bij voorkeur de ‘s avonds voor het zonnen. Zo kun je vervelende huidirritaties voorkomen.

Voeding rijk aan antioxydanten
Weten wat je eet is belangrijk voor een gezonde huid. Onder impuls van de zonnestralen neemt de aanmaak van de schadelijke vrije radidalen sterk toe. Deze kleine deeltjes dringen je lichaam binnen, beschadigen je lichaamscellen en maken je ziek. Vrije radicalen zijn ook vrantwoordelijk voor ons (huid)verouderingsproces. Antioxydanten zijn je belangrijkste wapenq in de strijd tegen deze vrije radicalen.

Voor een jonge en gezonde huid is een dieet rijk aan antioxydanten belangrijk. Daarbij caroteen en lycopeen staan bovenaan het lijstje. Lycopeen vind je bijvoorbeeld in hoge concentratie terug in tomaten. Een Brits onderzoek wees uit dat diegenen die gedurende enkele maanden dagelijks vijf eetlepels

Bron: Maak je huid gezond klaar voor de zon