Menu
In de zon

Verstandig van de zon genieten

Als de zon schijnt zijn we goed gehumeurd, zitten terrassen vol en spelen kinderen buiten. Een beetje zon is goed voor ons. Het geeft niet alleen dat goede gevoel, maar zorgt ook voor een bruin kleurtje en de aanmaak van vitamine D. Wanneer we langer in de zon zijn, is het belangrijk om onze huid en die van onze kinderen goed te beschermen tegen teveel UVstraling.

Voorkomen huidkanker
Hoe vaker iemand in zijn leven door de zon verbrandt, hoe groter de kans om later huidkanker te krijgen. Waren er in het jaar 2000 ongeveer 21.000 nieuwe gevallen van huidkanker, in 2015 komt dat aantal volgens KWF Kankerbestrijding naar schatting uit op 37.000. De forse toename heeft onder andere te maken met de toegenomen populariteit van het zonnebaden en de zonvakanties in de afgelopen jaren.

Het is daarom belangrijk om verstandig om te gaan met de zon. Bij een overdaad aan zon veroorzaakt UV-A straling vroegtijdige huidveroudering. UV-B straling is verantwoordelijk voor het verbranden van de huid. Bij het risico op huidkanker spelen zowel UV-A als UV-B straling een rol. Het is belangrijk dat zonproducten de huid beschermen tegen beide soorten straling. Bij uw drogist kunt u terecht voor een deskundig advies over verstandig zonnen en het juiste gebruik van zonproducten. Ook adviseren zij u graag bij het kiezen van de meest geschikte beschermingsfactor voor uw eigen huid en die van uw kind(eren).

Zonproducten
Het gebruik van zonproducten is één van de maatregelen om verstandig van de zon te genieten. Zonproducten beschermen tegen UV-B straling. Dit wordt op het etiket aangegeven met een SPF (Sun Protection Factor). Sinds kort wordt er op de verpakking ook de hoogte van de beschermingsklassen aangegeven: ‘laag’, ‘gemiddeld’, ‘hoog’ en ‘zeer hoog’. Daarnaast wordt op het zonproduct ook de UV-A bescherming aangegeven.

Kinderen
Kinderen (baby’s, peuters en tieners) verdienen speciale aandacht omdat zij een kwetsbare groep zijn. Hun huid bevat nog weinig pigment en bouwt hierdoor ook minder een beschermend laagje op. De kinderhuid is bovendien nog in de groei. Huidbeschadiging op jonge leeftijd leidt tot een groter risico op huidkanker op latere leeftijd. Let daarom op dat kinderen niet verbranden. Houd baby’s en jonge kinderen uit de directe zon en gebruik zonproducten met een hoge bescherming. Natte kleding laat meer UV-straling door dan droge kleding, dus laat kinderen niet in natte kleding in de zon spelen.

Tips
• Kies altijd een zonproduct met een UV-bescherming op basis van uw huidtype en de omstandigheden waarin u zich aan de zon blootstelt.
• Breng het zonproduct royaal aan en herhaal dat regelmatig. Liefst elke twee uur en zeker na het zwemmen, na het afdrogen en bij veel transpiratie.
• Steeds opnieuw insmeren zorgt er niet voor dat u langer in de zon kunt blijven. De tijd die u in de zon kunt blijven is per persoon beperkt. Het is niet verstandig om een hele dag in de zon te liggen.
• Vermijd de zon op het heetst van de dag, als de zon het sterkst is (in Nederland tussen 12.00 en 15.00 uur, op winter- of zonvakantie kan dit soms al vanaf 11.00 uur zijn)
• Draag beschermende kleding, petje of zonnehoed en UV-werende zonnebril (met hoge beschermingscategorie en CE-keurmerk)
• Gebruik na het zonnen een aftersunproduct om de huid te verkoelen

Let op
– door verbranding wordt u niet bruin
– verbranden kan ook als u al bruin bent