Menu
Cosmetische chirurgie

Plastische chirurgie: van taboe naar ‘gewoon’ vergoed

Plastische chirurgie: er valt veel over te zeggen. Het is een omstreden vak, waar veel mensen waarschijnlijk een enigszins vertekend beeld van hebben. De massa heeft het over het algemeen over ingrepen zonder medische noodzaak. Toch valt er veel positiefs te vertellen over de plastische chirurgie. Het is niet voor niets dat sommige behandelingen worden vergoed door zorgverzekeraars.

Oorsprong van plastische chirurgie
Het is belangrijk om te weten dat de oorsprong van plastische chirurgie ligt in het functioneel reconstrueren van verminkingen. Al 600 jaar voor Christus werden Indische geschriften geschreven over een techniek voor neusreconstructies. Dat was noodzakelijk, want het afsnijden van de neus was een straf die stond op overspel – ook toen ging de mens al buiten zijn b(r)oekje. De oudste westerse bron stamt uit 1310 en is Nederlandstalig. Door oorlogsgeweld maakte de plastische chirurgie vervolgens een ontwikkeling door na de Eerste Wereldoorlog. Na het bombardement op Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog raakte deze in een stroomversnelling om vervolgens weer een tijdje stil te staan.

Plastisch vs. cosmetisch
Het is belangrijk om te weten dat cosmetische chirurgie slechts een klein onderdeel is van plastische chirurgie. Cosmetische behandelingen zijn ingrepen die worden gedaan als er onvrede is over het uiterlijk. Het is makkelijk om te roepen dat plastische chirurgie niets dan slecht is, maar het grootste deel van de ingrepen bestaat uit functie- en vormherstel. Daaronder vallen geboorteafwijkingen, herstel na ongelukken, brandwonden en ziektes. Gelukkig worden deze reconstructieve ingrepen met een medische indicatie vaak vergoed door een zorgverzekeraar.

Verzekerde flaporen
Sommige plastisch chirurgische ingrepen worden vergoed vanuit de basisverzekering, mits er sprake is van medische noodzaak. Denk daarbij aan verminking door ziektes, door ongevallen en brandwonden, aangeboren misvormingen en afwijkingen in het uiterlijk die het lichamelijk functioneren aantoonbaar beperken. Bij sommige zorgverzekeraars kan voor een aantal behandelingen ook een aanvullende verzekering worden afgesloten. Als u daarmee een dure behandeling vergoed krijgt, is het een slimme overweging hiervoor te kiezen. Er zijn ook situaties die niet per se medisch zijn, maar welke wel worden vergoed omdat ze psychische problemen kunnen verhelpen, zoals een flapoorcorrectie. Tegenwoordig kunt u makkelijk online zorgverzekeringen vergelijken, maak daar gebruik van en zorg dat u niet te veel betaalt voor dit soort medische ingrepen.

Vergeet de risico’s niet
Hoe het is om ouder te worden, is iets wat we pas ontdekken in de fases zelf. Voor iedereen is het anders: de een wil ouderdomslijnen tegengaan, de ander accepteert deze. Aangezien de mogelijkheid bestaat om er jonger uit te blijven zien, is het niet vreemd dat we daardoor worden verleid. Mocht u een ingreep overwegen, vergeet dan niet dat er fouten gemaakt kunnen worden. Die zijn menselijk en dus ook een chirurg kan fouten maken – ook al kan hij zich deze eigenlijk niet permitteren. Er is 15 procent kans dat er iets verkeerd gaat tijdens een ingreep, waarbij de kans aanwezig is dat u hier nooit achter komt. Dan geldt misschien ‘wat niet weet, wat niet deert’, maar met meer pech loopt u zenuwschade op en die is blijvend.

Leuk om te weten…
Bij botox denkt u misschien meteen aan een injectie om de huid strak te houden. Maar botox kan meer dan dat! Het kan namelijk migraine verminderen of tegengaan, omdat de botox zorgt voor spierverslapping op plaatsen waar het nodig is. Het kan overmatige zweetproductie verminderen door botox in te spuiten in de oksels, het voorhoofd, handen en voeten. En het kan tandenknarsen aanpakken, door een injectie in de kaakspieren. Zo wordt botox in ene heel anders ingezet!

Bridget Jones’ transformatie
Heel makkelijk is het om bekende mensen als voorbeeld te nemen. Renée Zellweger, bijvoorbeeld, verscheen een jaar terug getransformeerd op de rode loper. Haar excentrieke, vrolijke gezichtje was omgetoverd tot een standaard, klassieker exemplaar. Binnenkort komt de derde Bridget Jones-film uit, maar zal het nog hetzelfde zijn?