Verliefd zijn

Verliefd zijn

Verliefd zijn, wat een heerlijk gevoel! Je voelt je vrolijker, mooier, grappiger, beter, leuker, wat een heerlijke gezonde spanning. Wanneer zal hij je weer een smsje sturen? Wanneer zie je hem weer? En wanneer je hem ziet, welke kleren trek je dan aan? Welk geurtje doe je op? De hele dag loop je op een roze wolk en de wereld ziet er ineens zoveel mooier uit met deze knalroze bril.

Volgens de Van Dale betekent verliefd zijn: ‘vervuld van een sterk verlangend, onrustig makend gevoel voor iemand’. Psychiater Sigmund Freud noemde het: ‘Gefrustreerde seksuele interesse’ en filosoof Arthur Schopenhauer noemde het ‘de truc van de natuur om de soort in stand the houden’. De opvattingen over verliefdheid zijn dus verdeeld. Maar hoe komt het nou eigenlijk dat je verliefd bent? Wat veroorzaakt nou deze ‘vlindersensatie’ door je lijf?

De symptomen
Wat zijn de ‘symptomen’ die komen kijken bij verliefd zijn? Hier zijn enkele signalen van het verliefd zijn:

  • Wanneer je hem/haar elk uur, elke minuut, elke seconde van de dag mist;
  • Wanneer je hem/haar maar geen moment uit je gedachten kunt krijgen;
  • Wanneer zijn/haar blik, omhelzing, kus etc. de vlinders in je buik doen laten dansen;
  • Wanneer je hartslag omhoog gaat naar 1000 slagen per minuut wanneer je hem/haar ziet of in zijn/haar nabijheid bent;
  • Wanneer zijn/haar geluk de jouwe is;
  • Wanneer je prioriteiten verschoven zijn van vrienden en familie, naar hem/haar;
  • Wanneer je bij elk ding dat je ziet, hoort of ruikt aan hem/haar moet denken;
  • Wanneer je je de meest gelukkige persoon op aarde voelt en je lacht en huilt zonder duidelijke reden;
  • Wanneer de tijd die je bij elkaar bent vliegt en je veel meer tijd wilt, verslaafd aan jullie contact.

Verwar verliefdheid en liefde niet met obsessie. Obsessie heeft in wezen niks meer met liefde te maken. Wanneer je merkt dat hij/zij je achtervolgt, ineens opduikt op de meest rare plekken, gek wordt wanneer er iemand ook maar bij je in de buurt komt, steeds ruzie met je maakt om niks, zijn/haar emoties niet in de hand heeft, jouw ruimte niet respecteert, niet capabel is om uit te gaan zonder jou, dreigt om zichzelf iets aan te doen wanneer je hem of haar verlaat… Dan zou het goed kunnen zijn dat deze persoon geobsedeerd door je is.

Hoewel het misschien klinkt als een soap, komt het veel vaker voor dan we denken en geobsedeerde types kunnen zich ontpoppen tot gewelddadige figuren. Liefde kan de mens verrijken, maar wanneer het dwangmatig wordt kan het een nachtmerrie zijn. Dit gedrag komt vaak voort uit eigen onzekerheid en het verlangen naar controle en macht. Het beste wat je in dit geval kan doen is afstand nemen van deze persoon.