Verliefdheid; niet voor altijd

Verliefdheid; niet voor altijd

‘Want verliefdheid is veel leuker en makkelijker dan…’ Toch is het maar goed dat we niet voor altijd verliefd zijn. Waarom? Lees maar eens goed.

Verliefd
Wat gebeurt er met jouw lichaam zodra je verliefd bent? Nou, dan maken jouw hersenen verschillende verslavende stoffen aan:

  • Adrenaline
  • Dopamine
  • Phenylethylamine (PEA)
  • Norepinephrine

Lastige woorden allemaal, maar het zijn allemaal hormonen die je bij verliefdheid een goed gevoel geven. Het zijn een soort natuurlijke oppeppers. Het zorgt ervoor dat jij je gelukkig en actief voelt. Na zo’n 3 jaar stopt je lichaam met het produceren van deze hormonen.

Heerlijk
Aha, het zijn dus de hormonen in ons lichaam die ervoor zorgen dat wij verliefd worden. Ja, zoiets. Heerlijk met je hoofd in de wolken, vlinders die hyperactief rondfladderen in jouw buik… oef! Een blik en je bent al verkocht. Sommige mensen noemen het ook wel ‘een magische gemoedstoestand’. Waarom luisteren naar je verstand, als je hart zo’n grote mond heeft? Enneh.. ons beoordelingsvermogen blijkt ook nogal te verminderen..
liefde

De partner
Hij is de liefste, leukste, mooiste, knapste, prettigste, sterkste, grappigste en slimste man van aaaaalle mannen op de wereld. Toch? Echt, Mr. Right. In de tijd van verliefdheid vormen we een bepaald beeld van deze persoon, alsof hij inderdaad een droomprins is. Liefde maakt blind, zeggen we dan. Het enige wat we willen is bij hem zijn. 24/7 bij hem zijn. Samen eten, samen douchen, samen slapen, samen knuffelen. Als je hem kon klonen zou je het nog doen ook. Foei, hormonen!

De pijn
Maar wat als die droomprins niet blijkt te zijn wie je denkt dat hij is? Wat als de vlinders rustiger worden, de roze bril kapot valt..? Ineens zie je zijn minpunten. Hè? Sinds wanneer smakt hij tijdens het eten? En waarom doet hij eigenlijk bijna nooit de afwas? Wat heeft hij een boel vriendinnen.. De onzekerheid slaat toe, houdt hij net zo veel van jou als jij van hem? Wat een pijn als dat niet zo is. Is dat wel zo? Dan is het tijd voor de zogehete verkenningsfase. Hoezo, je kent elkaar toch al? Nou, niet zo goed als je denkt. Liefde maakt blind en heeft jou een boel onthouden. Leer je partner nu maar eens opnieuw kennen! Dit is de belangrijkste fase van een relatie. Een goed begin is namelijk het halve werk.

Geen verliefdheid?
Zodra we ineens zijn gaan ‘houden van’, wordt het een kwestie van moeite doen. Passen jullie nog steeds bij elkaar? Dan is het tijd om een gezamenlijk leven op te bouwen. Denk eraan; jullie hebben allebei je eigen leven. Als je elkaar, ondanks alle tekortkomingen, kunt accepteren, nog steeds zielsveel van de ander kunt houden.. Dan kom je overal doorheen.

Waarom niet voor altijd verliefd?
Verliefdheid staat de ontwikkeling van de relatie in de weg. Het zorgt ervoor dat je eeuwig blind blijft. Hoe kun je voor altijd in zo’n energieke relatie zitten, waarin je constant bij elkaar wilt zijn? Alle fouten missen? Eeeuwig verliefd zijn zou betekenen dat je zelf niet meer groeit, het houdt de ontwikkeling tegen. Wat heb je liever; een verliefdheid, of het diepe houden van en weten dat ondanks jouw tekortkomingen en ondanks jouw fouten er altijd iemand is die van je houdt om wie jij bent?

Lekker gelezen? Misschien vind je onderstaande berichten ook interessant: