Zoenen is gezond!

Zoenen is gezond!

Zoenen heeft een ontzettend positief effect op uw gezondheid. Is dat even goed nieuws! Ik heb het al vaker gezegd. Zoenen zorgt voor een betere mondhygiëne. En nu blijkt dat er nog veel meer positieve effecten aan zoenen zitten. Hebben we toch weer een nieuw gezegde te pakken.. of zou dit toch echt te flauw worden? ‘A kiss a day, keeps the doctor away.’

Wederzijdse gevoelens
Er zit een voorwaarde aan al die positieve effecten. Er moet sprake zijn van wederzijdse gevoelens. Alleen dan is er daadwerkelijk sprake van een gezonde werking. Hoe dat komt? Ach, liefde is nou eenmaal magisch.. Nee, even serieus. Op het moment dat er gevoelens in het spel zijn worden verschillende stofjes in uw lichaam meer aangemaakt. Is het zoenen ‘just for fun’, dan is de aanmaak van die stofjes veel minder.

Pijnstiller
De stofjes die vrij komen tijdens het zoenen, zijn dopamine en endorfine. Een soort natuurlijke pijnstillers. Hoofdpijn? Roep uw partner er maar bij, tijd voor een zoensessie! Daarnaast heeft zoenen ook een soort pijnstillende/verdovende werking op depressieve gevoelens. Uit onderzoek is gebleken dat bij regelmatig en intens zoenen er een positief effect verschijnt bij depressiviteit.

Stress
Stress wegzoenen. Dat klinkt best goed. Uit onderzoek is gebleken dat bij het zoenen (het contact van de lippen) de aanmaak van de stof oxytocine wordt gestimuleerd. Dit is een stressverminderd stofje. Bij regelmatig en intens zoenen neemt zelfs het cholesterolgehalte op de duur af.

Weerstand
Wat ergens nog best logisch is, is dat bij zoenen uw weerstand verhoogt. Waarom? Door het uitwisselen van afweerstoffen. Vandaar ook dat het gebit er sterker van wordt.

Huid
Als u zoent, gebruikt u 29 gezichtspieren. Veel hè? Het is een soort gezichtsgymnastiek die u uitvoert. Het houdt dan ook de spieren strak en zorgt voor een goede doorbloeding. Uw huid gaat er van stralen!

Zo veel positieve effecten aan zoenen, go for it!