Menu
Geestelijke Gezondheid / Health

De donkere dagen rond kerst

Een winterdepressie wordt een steeds groter fenomeen in Nederland en volgens veel doktoren valt er weinig tot niets aan te doen. Maar is dit nu eigenlijk wel zo? En hoe komt het dat je er last van hebt?

Kenmerken
De kenmerken van een winterdepressie zijn snel en gemakkelijk te herkennen. Je voelt je (extreem) vermoeid, hebt een verstoord eetpatroon en veel behoefte aan slaap. Je voelt je erg somber, hebt het gevoel niet meer in balans te zijn en je hebt geen behoefte aan sociaal contact. Vaak ben je ook prikkelbaar.

Oorzaken
Het is belangrijk om de oorzaken van deze winterdepressie te weten, wil je het kunnen oplossen. Er zijn twee gangbare hypothesen van een winterdepressie:

  1. De fotoperiode-hypothese: Deze hypothese heeft alles te maken met de aanmaak van melatonine, het stofje wat je moe maakt. Dit stofje wordt geremd en in werking gezet door de blootstelling van licht. Op de dagen van het jaar dat er veel licht is, wordt de productie van melatonine geremd. Logischerwijs op de dagen dat er weinig licht is, produceert het lichaam dus meer melatonine. Bij patiënten die lijden aan een winterdepressie zou het lichaam te veel melatonine produceren, waardoor de patiënt erg en sneller moe wordt.
  2. De faseverschuiving-hypothese: De naam spreekt al voor zich. Mensen die lijden aan een winterdepressie hebben last van een verward fasesysteem. Zo voelen zij zich ’s nachts wakker en slapen ze te weinig, en zijn ze overdag ontzettend moe.

Beide hypothesen hebben baat bij verschillende oplossingen. Deze zijn:

  1. Kunstlicht: Zoals hierboven al genoemd, is de afwezigheid van zonlicht vaak een van de problemen. Door dit zonlicht na te bootsen door middel van kunstlicht, kunnen veel van de klachten afnemen of zelfs weggaan. Kunstlicht wordt vaak gebruikt in combinatie met extra melatonine voor het slapengaan.
  2. Sint-Janskruid: Dit kruid werkt in principe hetzelfde als farmaceutische antidepressiva, maar bevat chemische stoffen die de dosering moeilijker maken. Sint-Janskruid valt onder de kruidengeneeskunde en wordt dus over het algemeen door dokters niet aangeraden.

Heb jij of ken jij iemand die last heeft van een winterdepressie? Twijfel niet en bel de dokter om advies te vragen. Hij/zij kan jou verder helpen om op zoek te gaan naar een oplossing.