Zwanger en op reis: dit moet je weten!

Zwanger en op reis: dit moet je weten!

Ontspanning en rust zijn belangrijk voor een gezonde zwangerschap. Een ontspannende reis is in principe een aanrader. Toch is dat lang niet altijd een evidentie. Zo hebben zwangere vrouwen vaak vragen over het op reis gaan. Struikelblokken zijn het zonnekloppen, vaccinaties, de reisverzekering en het vliegen. Indien je de nodige voorzorgsmaatregelen treft, blijkt die ongerustheid vaak ongegrond. Toch houd je maar beter rekening met onderstaande aandachtspunten.

Het ideale moment om op reis te gaan

De ideale reisperiode situeert zich tussen de zestiende en de achtentwintigste zwangerschapsweek. Dat heeft onderzoek uitgewezen. Vanaf de zestiende zwangerschapsweek verkleint de kans op een miskraam. Ook de zwangerschapskwaaltjes nemen dan af. Natuurlijk kan je ook buiten die periode op reis gaan. Garandeer dan wel dat je een eventuele medische noodzaak lokaal kan opvangen.

Weet overigens dat de vliegmaatschappij zwangerschapsbeperkingen kan opleggen. Vaak zullen zij een doktersattest opvragen. Ook internationale verdragen verbieden intercontinentale vluchten vanaf 32 weken. Andere vluchten worden dan weer verboden vanaf de zesendertigste zwangerschapsweek.

Controleer de reisverzekering

Het afsluiten van een reisverzekering is altijd aan te raden en zeker wanneer je met zwangerschap op reis gaat is een reisverzekering een must-have. Mocht je omwille van zwangerschapscomplicaties niet kunnen gaan dan heb je kans dat je gratis kunt annuleren. Echter verschilt dit per reisverzekering dus zorg ervoor dat je van tevoren goed inleest en met je verzekeringsmaatschappij overlegt over wat er wel en niet is gedekt.

Mocht je nog geen reisverzekering hebben afgesloten dan raden we aan om verschillende partijen voor bijvoorbeeld een doorlopende reisverzekering te vergelijken.

Kies een geschikte bestemming

Als zwangere vrouw zijn lang niet alle reisbestemmingen geschikt. Landen met een malariarisico en tropische ziekten zijn bijvoorbeeld not done. Dat is het gevolg van het verzwakt immuunsysteem tijdens de zwangerschap. Actieve watersporten, extreme hitte en zonnekloplanden vermijd je om gelijkwaardige redenen. Toch kan je met jouw vragen ook langs gaan bij jouw arts. Met enkele voorzorgsmaatregelen hoef je jouw droomlocatie immers nog niet te schrappen. Weet dat tegenwoordig ook heel wat vaccins geschikt zijn voor zwangere vrouwen.

Conclusie: vraag advies en neem voorzorgsmaatregelen

Dat blijft inderdaad het belangrijkste aandachtspunt. Draag tijdens het vliegen steeds steunkousen en zorg voor voldoende UV-bescherming. Informeer vooraf naar de adressen en contactgegevens van een lokaal ziekenhuis. Win tot slot vooraf informatie in bij jouw arts en de verzekeraar. Eventueel kan de arts bijvoorbeeld extra vitaminen aanraden.

Een lichtpuntje: geef bij het hotel aan dat je zwanger bent. Soms zet een hotel zwangere vrouwen met alle plezier op een piëdestal.