Menu
Culinair / Koken

Drie heerlijke kerstdesserts

Je kent het wel: je bent druk bezig met de voorbereidingen voor het kerstdiner en het voor- en hoofdgerecht zijn geregeld. Maar wat moet je nu met het dessert? Warm of koud, zoet of nog zoeter, met of zonder chocolade.. De keuze is reuze! Daarom hebben wij de drie beste, lekkerste én makkelijkste kerstdesserts voor je op een rijtje gezet.

Appeltaart in een glaasje
Ingrediënten

  • 500 ml volle melk
  • 125 ml slagroom
  • 100 gram suiker
  • 35 gram maizena
  • 75 gram biscuitjes
  • 3 eetlepels rozijnen
  • 2 appels
  • 1 vanillestokje
  • 1 eidooier
  • 1 theelepel kaneel

Bereiding
Voeg de slagroom en de melk (350 ml!) samen in een pannetje, verwarm dit tot het zachtjes kookt en doe hierbij het schraapsel van het vanillestokje. Roer ondertussen de maizena, suiker en de resterende melk door elkaar met een garde en klop daarna de eidooier er ook door. Voeg het mengel met ei en maizena toe aan de melk en breng het al roerend aan de kook. Laat het daarna afkoelen, terwijl je de appel (in stukjes) bakt met de kaneel. Schep de rozijnen erdoorheen. Verkruimel dan de koekjes, verdeel ze over de glazen en giet hier (geklopte) vanilleroom over. Schep hierover de stukjes appel en de rozijnen en het toetje is klaar om geserveerd te worden!

Vloeibare chocolade cakejes
Ingrediënten

  • 100 gram boter
  • 100 gram suiker
  • 100 gram bloem
  • 100 gram pure chocolade
  • 2 eieren (+ 2 losse eierdooiers)
  • 2 eetlepels cacao
  • Boter om in te vetten

Bereiding
Verwarm de oven op 180 graden, vet de ovenschaaltjes in met wat boter en bestuif ze met wat cacaopoeder. Smelt de boter en chocolade samen (au bain-marie). Als de chocolade glad en gesmolten is laat je hem 10 minuten afkoelen. Klop intussen met een mixer de eieren, de eierdooiers en de suiker tot een luchtig lichtgeel mengsel. Spatel de chocolade er door. Zeef de bloem boven het beslag, spatel dit erdoor en verdeel het over ovenvaste schaaltjes. De cakejes moeten tussen de 12-15 minuten in de oven. Let op! Als ze te lang in de oven zitten ‘ploffen’ ze, waardoor de binnenkant ook niet meer vloeibaar is.

Kersen koffie dessert
Ingrediënten

  • 250 ml slagroom
  • 250 ml mascarpone
  • 1 pot ontpitte kersen op sap
  • 4 plakken chocoladecake
  • 1 kopje sterke koffie
  • 3 eetlepels suiker
  • Chocolade koffieboontjes (garnering)

Bereiding
Neem de 4 plakken chocoladecake, snijd deze in kleine stukjes en duw ze zachtjes op de bodem van de glazen. Verdeel de koffie over de glazen en laat dit even intrekken. Klop intussen de slagroom met de suiker stijf en meng dit met de mascarpone. Schep wat room op de cake en strijk het glad. Verdeel de kersen over de room, maar hou er 4 apart. Schep nog wat room over de kersen en garneer met de overgebleven kersen en de koffieboontjes de glazen.

Eet smakelijk!