Menu
Algemeen / Geweld

Hoe heeft het zo ver kunnen komen?

Je zit met trillende handen aan de keukentafel, omdat je partner bijna thuis komt. Of je probeert jezelf onzichtbaar te maken, zodat je ouders geen aanleiding hebben om wéér boos op je te worden. Meer dan 45% van de Nederlandse bevolking is ooit slachtoffer geweest van geweld in huiselijke kring. Veel mensen die hiermee te maken hebben, praten er liever niet over. Slachtoffers schamen zich, denken dat het hun schuld is of vinden dat het geweld wel mee valt. Plegers zijn vaak bang voor de gevolgen van hulp zoeken. Voor kinderen is het nog moeilijker om erover te praten. Geweld in huiselijke kring stopt echter niet vanzelf. Mishandeling stopt pas als iemand in actie komt. Heb jij het vermoeden dat jijzelf of volwassenen of kinderen om je heen mishandeld worden? Doorbreek de vicieuze cirkel van geweld: praat erover en zoek hulp of advies.

Dit was echt de laatste keer
“Ik vind het achteraf moeilijk te begrijpen dat ik zo ver ben gegaan. Ik ben niet zo’n prater en uitte mijn emoties door te schreeuwen”, vertelt de 36-jarige Pieter. “Het werd steeds erger en het liep flink uit de hand. Ik schaamde me na elke woedeaanval enorm en beloofde mijn vriendin en dochter dat het nooit mee zou gebeuren. Maar ik kon mij niet aan mijn belofte houden. Telkens liet ik mij weer gaan. Een jaar geleden besefte ik dat mijn woede-uitbarstingen niet vanzelf stoppen. Mijn dochter werd steeds angstiger voor mij en mijn vriendin durfde mij amper aan te kijken. Ik moest hulp zoeken om te voorkomen dat het bij ons thuis volledig zou escaleren. Ik vond dit enorm moeilijk. Met lood in mijn schoenen heb ik de telefoon gepakt en gebeld met het Steunpunt Huiselijk Geweld. Inmiddels gaat het met hulp van buiten weer vrij goed met ons. Ik ben ontzettend blij dat we er samen uit zijn gekomen op deze manier. Ik heb natuurlijk nog wel eens woorden met mijn vriendin, maar ik ga niet meer door het lint. En zeker niet waar mijn dochter bij is.”

Praat erover, zoek hulp
Pieter is niet de enige die te maken heeft met geweld in huiselijke kring. Het is een van de meest voorkomende vormen van geweld in Nederland. Geweld in huiselijke kring is veel meer dan slaan en schelden. Vernedering, verwaarlozing, seksueel misbruik van je partner of kind, financiële uitbuiting en stalken zijn óók vormen van geweld in huiselijk kring. Voor veel mensen is het een taboe om over dit onderwerp te praten. Het is moeilijk om hulpverleners in je privéleven toe te laten als het thuis niet goed gaat. Volwassenen en kinderen die mishandeld worden, zitten gevangen in een vicieuze cirkel. Er is een periode dat het goed lijkt te gaan, maar is dat werkelijk zo? Want na verloop van tijd komt er toch weer een woede-uitbarsting, zo laat het persoonlijke verhaal van Pieter zien. Bijna altijd is hulp van buiten nodig om mishandeling voor altijd te laten stoppen.

Als je slachtoffer bent van huiselijk geweld of je vermoedt dat mensen om jou heen worden mishandeld, is de eerste stap erover te praten met bijvoorbeeld een familielid, vriend of huisarts. Je kunt ook veilig en anoniem bellen met het Steunpunt Huiselijk Geweld voor vragen en advies op 0900 – 126 26 26 (vijf cent per minuut) of kijken op de website www.vooreenveiligthuis.nl. Voor deskundig advies over kindermishandeling kun je contact opnemen met het Advies en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) via 0900-123 1230. Beide telefoonnummers zijn afgeschermd en komen niet herkenbaar op je telefoonrekening. En natuurlijk blijven alle gesprekken geheim.

Wat gebeurt er als je belt?
Als je belt, krijg je een hulpverlener aan de lijn die naar je verhaal luistert. Hij of zij kan inschatten wat de beste aanpak is. Je krijgt meteen een persoonlijk advies. Soms is dit advies al voldoende om het probleem op te lossen. Maar het kan ook voorkomen dat het Steunpunt je in contact brengt met andere hulpverleners. Bij acute dreiging is het belangrijk dat je direct naar 112 belt.

Huiselijk geweld stopt niet vanzelf
Geweld in huiselijke kring kan iedereen overkomen. Jaarlijks zijn 1 miljoen mensen slachtoffer van incidenteel huiselijk geweld. Kom in actie als je huiselijk geweld vermoedt. Praat erover met bekenden of pak de telefoon voor hulp en advies. De Steunpunten Huiselijk Geweld en AMK’s staan voor jou klaar. Aarzel niet om in actie te komen en de vicieuze cirkel van geweld te doorbreken. Want geweld in huiselijke kring stopt niet vanzelf. Nooit.