Menu
Health

Hoe kun je stoppen met roken?

Stoppen met roken: het klinkt makkelijker dan het is maar in de praktijk kan dat best moeilijk zijn. Toch weet je dat het zo veel beter is voor je gezondheid, je haar en je huid. Wil jij ook definitief stoppen met roken? Goed nieuws, dat kan en je hoeft het helemaal niet alleen te doen. Er zijn tal van hulpmiddelen die jou kunnen helpen om voorgoed te stoppen met roken. Zo is er de e-sigaret: veel goedkoper en veiliger dan de standaard sigaretten, wordt beweerd. Maar er zijn ook heel wat andere manieren voorhanden om toch maar te kunnen stoppen met die verslavende nicotine. Want ja, je wordt er dan wel snel aan verslaafd, maar je raakt er niet zo snel vanaf.

E-sigaretten: een veiliger alternatief?

Vaak wordt beweerd dat e-sigaretten heel wat gezondheidsrisico’s van tabak roken omzeilen. Ze worden beschouwd als een minder schadelijk alternatief voor sigaretten en andere vormen van het innemen van het verslavende nicotine. Je kunt dan bijvoorbeeld beginnen met een handige starterset, zoals de JustFog Q16 Pro. Voor sommige rokers bieden de e-sigaretten een effectieve oplossing om hen te helpen bij het stoppen met roken. Bij andere onderzoeken kwam naar voren dat ze slechts kleine voordelen hebben voor diegenen die echt willen stoppen met roken, maar positieve voordelen bieden voor degenen die gewoon minder willen roken. Door die voordelen kan een e-sigaret dan worden aanzien als minder schadelijk dan het conventionele roken. Het blijft natuurlijk een vorm van roken en hiermee gaan dan ook risico’s gepaard. Je dient je hiervan bewust te zijn als je wilt stoppen met roken. Als niet-roker moet je jezelf daarom niet laten verleiden tot vapen.

Nicotinepleisters en -kauwgom

Om volledig te kunnen stoppen met roken heb je veel doorzettingsvermogen nodig en kun je beroep doen op allerlei hulpmiddelen. Om het roken te verminderen en uiteindelijk te stoppen kun je overschakelen op vapen zoals hierboven vermeld. Al blijf je natuurlijk roken, weliswaar in mindere dosissen als je het ook effectief afbouwt. Maar er zijn ook alternatieven zoals nicotinepleisters, nicotinekauwgom, maar je kunt ook in begeleiding gaan. Het voordeel van zulke begeleiding is dat je op een professionele manier begeleid wordt en dat je kunt afbouwen op jouw eigen tempo. Dit is belangrijk aangezien iedereen anders is en dan is een schema op maat wenselijk.

Nooit meer nicotine

Wil jij ook stoppen met roken, maar weet je niet zo goed hoe je hieraan moet beginnen? Weet dan dat het belangrijk is dat je volhoudt. Probeer een strategie te bepalen die past bij jouw karakter en behoeften. Als je dat doet kom je al een heel eind omdat je dan op maat van jouw persoonlijkheid kunt werken aan jouw verslaving. Zo heb je alvast meer kans dat je die sigaretten of andere vormen van nicotine-inname voorgoed vaarwel kunt zeggen. Je hoeft je helemaal niet te schamen als je hiervoor beroep wilt doen op een professionele coach of dokter. Zij kunnen je namelijk helpen om helemaal op jouw maat te werken aan het afbouwen van roken en het uiteindelijke stoppen. Al dan niet met behulp yoga, pleisters, acupunctuur of vapen. Veel succes alvast.