Menu
Mode

Lauren Verster ontwerpt sieradenlijn van chocolade

Presentatrice Lauren Verster verklaart haar liefde aan chocolade met de presentatie van een nieuwe sieradenlijn, grotendeels gemaakt van chocolade. De sieradenlijn is een eenmalig initiatief van chocoladefabrikant Mars en ontwikkelingsorganisatie Solidaridad om de aandacht te vestigen op de nodige verduurzaming van de cacaomarkt.

Sieraden zijn luxe artikelen, vervaardigd van hoogwaardig en schaars materiaal. Eigenschappen die in de toekomst ook van toepassing kunnen zijn op chocolade, als de cacaoproductie niet verduurzaamt. AVRO-presentatrice Verster ontwierp een deel van de sieradenlijn, die onlangs tentoon werd gesteld in Nederlands eerste, tijdelijke, Chocoladejuwelier.

Nederlanders eten in totaal ruim 84 miljoen kilo chocolade per jaar. De wereldwijde vraag naar cacao groeit hard, terwijl de groei van de cacaoproductie stagneert door armoede, interne conflicten, slechte arbeidsomstandigheden en verouderde landbouwtechnieken. Reden voor Mars Nederland en Solidaridad om de toekomstige schaarste te visualiseren met sieraden van chocolade en daarmee aandacht te vragen voor hun samenwerking om de cacaomarkt te verduurzamen. In die samenwerking staan de cacaoboer en zijn gezin centraal.

Zo zorgen zij door middel van lokale training van cacaoboeren voor hogere opbrengsten, teelt met respect voor de natuur en een betere sociaal-economische positie. Daarnaast heeft Mars als eerste toegezegd dat het uiterlijk in 2020 alleen nog verantwoorde cacao wil verwerken en is daarmee voorloper in de markt. In Nederland werd begin dit jaar al een mooie stap gezet: alle Mars® repen die in Nederland verkocht worden bevatten 100% Utz*-gecertificeerde cacao.

“Een paar maanden geleden werd ik door Mars en Solidaridad benaderd om mee te doen aan dit bijzondere project. De eerste vraag die me gesteld werd was of ik van chocolade hield. Voor mij, net als voor de meeste mensen in Nederland, natuurlijk een overbodige vraag. Chocolade zorgt voor dat kleine geluksmoment als je het nodig hebt. Ik vind het dan ook erg belangrijk dat we daar met zijn allen van kunnen blijven genieten. Nog belangrijker vind ik het dat we bij kunnen dragen aan een duurzamere wereld en een beter leven voor de cacaoboeren in Afrika. Daarom ben ik blij dat ik een bijdrage kan leveren aan dit initiatief en een deel van de sieraden heb mogen ontwerpen. Het resultaat is een hele bijzondere en unieke sieradenlijn” aldus Lauren Verster.

De exclusieve sieraden zijn gemaakt van ondermeer pure chocolade, witte chocolade, cacaoboter en -poeder, afgewerkt met marsepein en bladgoud. Consumenten die zo’n bijzonder sieraad in huis willen hebben, kunnen tot 7 november op www.fortheloveofchocolate.nl een virtueel sieraad kopen en maken daarmee kans op één van de echte chocolade sieraden.

*Utz is een internationaal erkend programma en keurmerk voor duurzame landbouw.

——————————————————————————–

Highlights
• 4,5 miljoen boerengezinnen in West-Afrika, Indonesië en Latijns-Amerika produceren jaarlijks 3,6 miljoen ton cacao.

• Volgens sommige scenario’s kan cacao, door een toenemende vraag en stagnerende productie, al in 2020 schaars worden.

• Chocola wordt door het grootste deel van de Nederlanders als favoriete lekkernij gezien, en laat daarbij de oud-Hollandse traktatie kaas (44%), ijs (36%) en chips (34%) achter zich.

• Vrouwen zien chocola vooral als goed gezelschap bij verdriet (45%), eenzaamheid (36%) en teleurstelling (22%).

• Actrice en presentatrice Katja Schuurman trapte eerder dit jaar de campagne ‘For The Love of Chocolate’ af, door haar naam in een groot hart van chocolade te kerven. Met dit initiatief voerde zij actie voor het behoud van haar favoriete lekkernij.

• De sieradenlijn is deels ontworpen door Lauren Verster en gemaakt door chocolatier Manfred Spaargaren. Marike Hauser van Atelier Luz heeft gezorgd voor de creatieve begeleiding.
• De sieraden zijn geïnspireerd op drie thema’s en worden gekenmerkt door het gebruik van duurzame materialen en natuurlijke kleuren.

• De chocolatier heeft er ruim 50 uur over gedaan om de sieraden te maken. Om ervoor te zorgen dat de sieraden draagbaar zijn en niet te snel smelten, zijn ze voorzien van een beschermende laag.

• Nederlanders die zo’n bijzonder sieraad in huis wil hebben kunnen tot 7 november op www.fortheloveofchocolate.nl een virtueel sieraad kopen en maken daarmee kans op één van de echte, chocolade sieraden. De opbrengst gaat naar het werk van Solidaridad.