Rituelen: altijd van invloed op onze psyche

Rituelen: altijd van invloed op onze psyche

We lezen en spreken steeds vaker over rituelen. Of dat nu ligt aan de tijd waarin we leven, het verlangen naar bezinning en spiritualiteit of gewoonweg de levensfase waarin we belanden en daardoor meer en meer ‘open’ staan voor dit fenomeen.

Iedereen kent wel een ritueel. Groots en meeslepend zoals een huwelijksinzegening in de kerk of klein en nederig als het naar bed-gaan-ritueeltje van peuterzoon- of dochter. Maar wat is nu eigenlijk de officiële uitleg voor dit begrip?

Serie handelingen
Een ritueel is een serie handelingen die gezien worden als een gebruik en bepaald zijn door achtergrond en cultuur. Rituelen zijn uitingen van mens of dier, die in bepaalde omstandigheden herhaald worden. Deze uitingen kunnen bestaan uit enkele of een heel scala aan verschillende elementen zoals bijvoorbeeld houding, mimiek, gebaar, dans, zang, woord, klanken, schreeuwen, eten, vasten, drinken, slachten of zich verwonden.

Blokje om voor het slapengaan
In elk geval wordt een ritueel gekenmerkt door een herkenbaar patroon en lijken ze op vaste gewoontes. Ze hebben het echter in zich dat men meent er niet meer buiten te kunnen. Zo kan een blokje om voor het slapen gaan een vaste gewoonte zijn. Zodra men gaat denken zonder dat blokje om niet goed te kunnen slapen, dan wordt het een geritualiseerde gewoonte. Rituelen zijn heel belangrijk.

Het vertrouwde karakter van het ritueel is van belang, zowel voor een individuele persoon, die zich erdoor op zijn/haar gemak voelt, als voor een samenleving, waarbinnen de (gedeelde) rituelen een bindmiddel tussen de personen zijn.

Create your InnerRitual

Lekker gelezen? Misschien vind je onderstaande berichten ook interessant: