Samenwonen – Samen wennen

Samenwonen – Samen wennen

Wanneer je gaat samenwonen zul je best aan bepaalde dingen moeten wennen. Sommige veranderingen zullen moeten worden gemaakt om het ‘wenproces’ wat makkelijker te laten verlopen. Er zullen afspraken moeten worden gemaakt bijvoorbeeld over het schoonmaken en opruimen. Het is namelijk best irritant wanneer je zoveel kleren hebt slingeren dat je de kleur van je vloerbedekking niet meer ziet.

Ook is het erg vervelend wanneer je je keuken vies aantreft met de vuile vaat nog opgestapeld, in de badkamer struikelt over handdoeken en het dopje van de tube tandpasta spoorloos is. Op zich hoeft dit geen ramp te zijn, wanneer je op jezelf woont en het je eigenlijk niet veel uitmaakt hoe netjes en opgeruimd je huisje is. Anders wordt het wanneer je gaat samenwonen en je rekening moet houden met een ander persoon, zeker als deze persoon meer waarde hecht aan netheid.

Samen in een kleine ruimte
Er zal dus samengewerkt moeten worden, waarbij tolerantie erg belangrijk is. Wanneer je samen in een kleine ruimte leeft, is het niet altijd makkelijk om even te ‘vluchten’of om even alleen te zijn. Daarom is het belangrijk om elkaar een bepaalde ruimte te geven waarin je je eigen ding kunt blijven doen. Wanneer je elkaar blijft benaderen met veel respect, tolerantie en communicatie, hoeft het helemaal geen groot probleem te worden en kun je gewoon heerlijk genieten van het samenzijn.

Mocht iets je toch storen dan is het fijn als je dit bespreekbaar kunt maken en als er een oplossing voor gezocht wordt. Het leuke van samenwonen is om niet thuis te komen in een leeg huis maar bij je partner. Altijd iemand om gezellig mee te eten, tv of een dvd te kijken en iemand om je heen hebben waar je je ei bij kwijt kan.

Nog wat tips

  • Wanneer het gaat om de inrichting van jullie huis is het belangrijk om meubels en spullen te hebben die jullie allebei erg leuk vinden.
  • Probeer daarnaast om je huis zo in te richten dat het erg ruimtelijk lijkt. Als een van jullie twee even tijd voor zichzelf nodig heeft, is het het makkelijkst als een persoon even de deur uitgaat, waardoor de ander even lekker alleen kan zijn. Of wanneer je twee kamers hebt kan de persoon die alleen wil zijn zich even terugtrekken in de extra kamer.
  • Tot slot, oplossingen zijn er altijd, je kunt elkaar niet helemaal de schuld geven van het gemis van privacy en ruimte, samenwonen betekent uiteindelijk ook samen delen en dus ook ruimtedelen. Om het samenwonen tot een succes te maken is er goede communicatie, respect, tolerantie en bovenal veel liefde nodig.

Lekker gelezen? Misschien vind je onderstaande berichten ook interessant: