Menu
Familie / In de zon / Kids

Zomervakantie van start! Hoe bescherm je de ogen van je kind?

Uit onderzoek is gebleken dat veel buiten zijn goed is voor de ontwikkeling van kinderogen. Maar veel Uv-straling is dat juist níét. Hoe kunnen kinderogen nu het beste worden beschermd in de zomer? Het Oogfonds geeft uitleg.

1. Veel buiten spelen om bijziendheid te voorkomen
Steeds meer kinderen in Nederland worden bijziend. Een serieus probleem, want van alle kinderen met een bril van -6 of meer, wordt later één op de drie ernstig slechtziend of blind.

Bijziendheid (myopie) is gedeeltelijk erfelijk bepaald. Uit wetenschappelijke studies is echter gebleken dat veel binnen zijn, lezen en achter beeldschermen zitten het risico verhoogt. Het Oogfonds adviseert daarom voor kinderen:

  • minstens twee uur per dag buiten zijn
  • ieder half uur een korte pauze van lezen of op een beeldscherm kijken
  • minstens dertig centimeter afstand van beeldschermen, zoals tablets

2. De ogen beschermen met een goede zonnebril
Een overdosis Uv-straling verhoogt het risico op een oogziekte op latere leeftijd. De pupillen van kinderen zijn groter en hun ooglenzen bevatten minder beschermend pigment. Hun ogen zijn daardoor extra kwetsbaar in de zon. Een goed passende zonnebril met 100% Uv-filter is dan ook essentieel voor goede oogbescherming. Met name in de zomer tussen 11 uur en 15 uur is een zonnebril onmisbaar om blijvende schade aan de ogen te voorkomen. Dat geldt ook op een bewolkte dag: grofweg de helft van alle Uv-straling komt door de bewolking heen.

3. Oog voor de kleintjes
De ogen van kinderen met blond haar en blauwe ogen zijn extra gevoelig voor Uv-straling. Daarnaast speelt leeftijd een rol: hoe jonger het kind, hoe kwetsbaarder de ogen. Vooral met baby’s is het daarom oppassen geblazen. Hun gezichtje dient altijd in de schaduw te blijven en geadviseerd wordt om babyogen te beschermen met een goede zonnebril en een hoedje met een brede rand.

Gratis informatiepakket
Edith Mulder, directeur van het Oogfonds: “Alle ouders willen het beste voor hun kind, maar de meesten weten simpelweg niet hoe kwetsbaar kinderogen zijn. En dat terwijl een paar simpele maatregelen zorgen voor goede bescherming. Daarom geeft het Oogfonds op www.gezondekinderogen.nl advies over het gezond houden van kinderogen. En kan daar het gratis informatiepakket ‘Gezonde kinderogen’ aangevraagd worden. Naast advies bevat dit pakket vrolijke beloningsstickers voor buiten spelen en een oogtest-poster.”