Menu
Familie / Kids

Hoe bescherm je je kind op het internet?

Technologie is overal. Door het gebruik van computers en smartphones hebben wij  groot en makkelijk toegang tot spelletjes, chat forums en ga zo maar door… En dit kan gevaarlijk zijn voor de veiligheid van kinderen. Weet uw kind bijvoorbeeld wat te doen bij bepaalde ongepaste content of wanneer iemand uw kind vraagt om bepaalde persoonlijke informatie in een chat?

Wat moeten we doen?
Ouders moeten in deze tijd zeker op hun hoede zijn. Dit houdt in dat je als ouder moet weten wat je kind precies doet op het internet en monitor het!
Bewustzijn en monitoren kun je oefenen op een paar manieren. Ik deel met je hoe je dit het beste kunt doen!

  • Gebruik privacy instellingen (vooral op social media) en stel ouderlijk toezicht in. Check regelmatig de geschiedenis, zo kan je precies zien welke websites je kind heeft bezocht in de laatste paar dagen, weken en maanden. Hou rekening met de leeftijd van je kind, nieuwsgierigheid, ontwikkelingsniveau etc. Je hoeft niet elke websites waar jij vraagtekens bij hebt, te blokkeren.
  • Denk ook na over de plaatst waar de computer staat in het huis. Als je een laptop hebt en kind wilt deze gebruiken, maak dan afspraken waar en wanneer zij deze mogen gebruiken. Wanneer je kind een smartphone gebruikt, kun je ook afspraken maken over wat zij erop mogen doen.
  • Wees transparant en open met je kind. Jullie kunnen samen bekijken wat je kind online allemaal heeft bezocht en er over praten. Ook als je je ergens zorgen over maakt, bespreek dit gewoon open.

Erken ook dat je nooit 100% zeker kunt zijn van de veiligheid van je kind op het internet. Maar we moeten zeker weten moeite doen om dit zo goed mogelijk te laten lukken en onze kinderen op de juiste manier te monitoren online. Laten we er samen voor zorgen dat onze kinderen op een veilige manier leren opgroeien in deze technologische wereld!