5 handige tips om energie te besparen deze winter

5 handige tips om energie te besparen deze winter

De winter staat voor de deur en de verwarming gaat weer aan. Hoewel het lijkt alsof je meer energie gebruikt met het verwarmen van je huis, zijn er toch een aantal manieren om energie te besparen in de winter. Dat is fijn voor je portemonnee en fijn voor het milieu. In dit artikel lees je 5 handige tips om energie te besparen in de winter.

Tip 1: Doe de gordijnen ‘s avonds dicht

Overdag warmt de zon je huis lekker op, maar zodra het ‘s avonds afkoelt is het goed om je gordijnen dicht te doen. Wist je dat je gesloten gordijnen als een soort isolatiemateriaal dienen? Hierdoor ontsnapt de warmte minder snel via je ramen naar buiten. Let hierbij wel op dat je radiator niet tussen je gordijnen en je ramen zit, dan bereikt die warmte je kamer namelijk niet. Dit principe werkt ook met rolluiken. Door deze dicht te doen als het afkoelt, hebben ze een isolerende werking en zorgen ze ervoor dat de warmte minder kan ontsnappen.

Tip 2: Houd tussendeuren goed dicht

Door de deur tussen de hal en je woonkamer goed dicht te houden, zorg je ervoor dat de warmte in je woonkamer blijft. Zo hoef je je verwarming minder hoog te zetten en geniet je van een aangename temperatuur in de kamer, zonder koude luchtstromen.

Tip 3: Slaap in een koele kamer

Wist je dat je beter slaapt in een koele slaapkamer? Een te hoge temperatuur ontregelt je lichaam en zorgt ervoor dat je minder goede nachtrust krijgt. De ideale slaapkamertemperatuur ligt rond de 18 graden Celcius. Het is vaak niet nodig om de verwarming in je slaapkamer aan te zetten. Leg van tevoren een warme kruik in bed, zodat je wel een lekker warm bed hebt en slaap beter in je koele slaapkamer.

Tip 4: Zorg voor goede isolatie

Goede isolatie is essentieel als je energie wil besparen in huis. Met goede isolatie zorg je ervoor dat de warmte je huis niet zomaar weer verlaat, waardoor je extra moet stoken. Controleer daarom of jouw huis goed is geïsoleerd. Je vindt informatie over de isolatie in jouw huis in de bouwkundige keuring van je koopwoning. Is jouw huis nog niet goed geïsoleerd? Er zijn veel isolatiespecialisten die je meer vertellen over de mogelijkheden in jouw huis.

Tip 5: Zet de verwarming lager als je niet thuis bent

Als je niet thuis bent, hoeft je verwarming niet zo hoog te staan. Zet de thermostaat dus een paar graden lager als je niet thuis bent. Door middel van een klokthermostaat stel je in wanneer de thermostaat lager gaat en wanneer het tijd is om weer iets meer te verwarmen. Zo kan je de verwarming ook ‘s nachts wat lager zetten om energie te besparen.

Naast alle slimme tips is het natuurlijk ook de perfecte gelegenheid om alle leuke dekentjes en kussentjes op de bank te kruipen. Kaarsjes aan en een mok met warme thee en zo kom jij de winter wel door!

 

Lekker gelezen? Misschien vind je onderstaande berichten ook interessant: