Al bekend met superfood?

Al bekend met superfood?

Superfood is een verzamelnaam voor eetbare planten en vruchten die rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen, proteïne, mineralen, vitaminen, enzymen, anti-oxidanten, polysachariden, essentiële vetzuren en aminozuren. Daarnaast is superfood totaal vrij van pesticide, chemicaliën en (groei)hormonen. Superfoods zijn zo belangrijk omdat ze de bovenstaande voedingsstoffen bevatten. De reden waarom superfoods nu zo in opkomst zijn is omdat al die voedingsstoffen die wij nodig hebben bijna niet meer te vinden zijn in hededaagse voeding.

Hier een top 3 van de superfoods die het makkelijkst te gebruiken zijn en gezond zijn.

Tarwegras:
Met 1 glas tarwegras per dag heb je meteen een goede dosering binnen, nog wat groente en fruit en je bent helemaal voorzien van al je vitaminen en mineralen. De voordelen van tarwegras zijn, dat het 90% van alle vitaminen en mineralen die een mens dagelijks nodig heeft bevat. Dit staat gelijk aan 800-900 gram fruit/groente. Wow!

Hier een korte opsomming van wat het tarwegras nog meer doet. Het zuivert je bloed, verjongt de huid, gaat ouderdomskwalen tegen, verscherpt de geest, ontgift de lever, darmen en nieren, bevorderd je stofwisseling en tot slot geeft het je ook nog eens heel veel energie. Redenen genoeg om het uit te proberen, toch?

(Los een lepel tarwegras op in water of sap. Je kunt tarwegras ook toevoegen aan een smoothie of shake, of natuurlijk gewoon door een lekkere salade!)

smoothies superfood

Chia zaadjes:
Chia zaadjes waren voor de Azteken bijna waardevoller dan goud en soldaten gebruikten het als overlevings portie. Na de komst van de Spanjaarden zijn deze zaadjes met hun buitengewone eigenschappen jammer genoeg grotendeels vergeten. Chia zaden hebben een positieve werking op je lichaam en geest.

Ze bestaan uit 5 onderdelen: omega-3 vetzuren, vezels, antioxidanten, proteïnen en mineralen. Ook bevatten ze 6 keer meer calcium dan melk, 15 keer meer magnesium dan broccoli en 3 keer meer ijzer dan spinazie.

Chia zaden kun je overal doorheen doen en zijn heel makkelijk te gebruiken. Je hoeft ze niet te malen voor je ze wilt eten en ze hebben een compleet neutrale smaak. Mijn favoriet is om ze elke ochtend door mijn yoghurt heen te doen maar je kunt ze ook in je smoothie of door je salade doen. Doordat ze 9 keer hun gewicht in vocht opnemen is het goed om ze eerst 10 minuten te laten weken in water. Hierdoor komt er een soort gel laagje om het zaadje heen. Dit gel laagje voedt en hydrateert je lichaam.

(Je kunt ze ook tijdens het koken of bakken toevoegen!)

Hennepzaad:
Hennep zaad is van vroeger uit een bekende medicinale plant. Het werd door de eeuwen heen door veel culturen gebruikt, omdat het tal van geneeskrachtige eigenschappen bevat.

2/3 deel van hennepzaad bestaat uit hoge kwaliteit aan eiwitten dat veel lijkt op onze lichaamseigen eiwitten. Hierdoor krijg je er veel energie van, omdat het niet lichaamsvreemd is. Je  lichaam hoeft dus geen moeite te doen om het om te zetten in iets wat bruikbaar voor je is. Eiwitten hebben we o.a. nodig voor onze spieropbouw, ons uithoudingsvermogen en om onze bloedsuikerspiegel in balans te houden. Daarbij bevat het ook nog eens alle 8 essentiële aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. Deze aminozuren zijn nodig als basis voor andere stoffen die een belangrijke rol hebben in je stofwisseling waaronder het geluks-hormoon serotonine.

Hennepzaad bestaan net als bij andere superfoods uit allerlei mineralen zoals calcium, magnesium, ijzer, kalium, fosfor, zink, jodium, vitamine B, C , E en vitamines B1, B2, B3 en B6. B-vitamines zijn belangrijk voor je energiehuishouding. Zou je je fitter willen voelen? Voeg dan de juiste verhouding B-vitamines toe een je maaltijden. Dit kan dus door middel van hennepzaad. Ideaal lijkt mij! Vitamine E is natuurlijk heel goed voor je hersenfunctie.

Je hebt gepelde en ongepelde hennepzaad. Hennepzaad heeft een nootachtige smaak wat een lekkere toevoeging is aan veel gerechten.

(Je kunt hennepzaad door je yoghurt doen, over een salade strooien en door pasta of risotto heen doen.)

Dit is mijn top 3 aan superfoods die vooral makkelijk te gebruiken te zijn! En natuurlijk een ongelofelijke toevoeging zijn aan je dagelijkse eet patroon.

Je hebt uiteraard ook nog andere superfoods zoals: Goji bessen, Rauwe cacao, Maca, producten van bijen, Spirulina, Aloë vera, kokosproducten, Acai bessen en Quinoa.