Groenten eten kun je leren

Groenten eten kun je leren

Veel kinderen vinden groenten vies en eten er daardoor te weinig van. Toch zijn juist groenten belangrijk voor een gezond dieet. Maar hoe krijg je kinderen zo ver dat ze gezond eten lekker gaan vinden? Want uit onderzoek blijkt: wie als kind geen groente eet doet dat later waarschijnlijk ook niet. Toch is er hoop voor ouders van moeilijke eters. In het vakblad De Psycholoog beschrijven Remco Havermans en Anita Jansen technieken om kinderen groenten te laten eten.

Psychologen onderzoeken al jaren de factoren die een rol spelen bij de consumptie van groenten en fruit. Veel van die onderzoeken hebben opmerkelijke uitkomsten. Voor ouders met opgroeiende kinderen zijn deze onderzoeksuitkomsten vaak een eye-opener.

Zo blijkt dat kinderen van ouders die groenten eten erg belangrijk vinden er juist minder van eten. Een opmerkelijk resultaat, maar Amerikaanse onderzoekers denken dat ouders die bij hun kind sterk aandringen op het eten van groente ‘omdat dat nu eenmaal zo gezond is’, hun kind juist aanleren dat alles wat gezond is, ook heel erg vies smaakt.

Toch hoeven ouders niet werkloos toe te zien hoe hun kind alleen de aardappels en het vlees eet. Onderzoek toont ook aan dat kinderen die bij herhaling een hapje moeten proeven, uiteindelijk groenten toch gaan waarderen.

Lekker gelezen? Misschien vind je onderstaande berichten ook interessant: