Menu
Familie

De perfecte cadeaumama; bestaat die?

Tegenwoordig vinden veel mensen het prettiger om cadeaumama te zeggen, dan stiefmama. Zelf vind ik die benaming ook prettiger. Sprookjes doen blijken dat stiefmama’s boze heksen zijn en dat zijn we zeker niet! Maar, wat zijn we dan? En hoe word je een goede cadeaumama? Of zijn er  ook perfecte cadeaumama’s? Voor alle cadeaumama’s of cadeaumama’s to be in Nederland, hier een aantal tips en trucs om het goed te doen!

Don’t push it
Kinderen weten het dondersgoed wanneer je wel of niet je best doet. Als je te veel je best gaat doen, maken ze daar misbruik van. Wees jezelf en heb geduld, kinderen hebben nou eenmaal de tijd nodig om even aan je te wennen; welke leeftijd ze ook hebben.

Wees jezelf
Zoals hierboven al beschreven, wees jezelf! Je hebt een relatie met jouw partner en krijgt inderdaad de kids er gratis bij. Maar, wil je dat die kids van je gaan houden om wie je bent? Of om voor wie jij je voordoet? En hoelang kun nep blijven doen? Heel lief, cool en begrijpend zijn? Neem van mij aan, het is prettiger om gewoon lekker jezelf te kunnen zijn. Anders is het echt niet prettig thuiskomen. En weetje.. als je jezelf bent en je krijgt dan ‘ik hou van je’ of een ‘jij bent de liefste’ te horen..dan doet dat wel erg goed!

Geef ruimte
Kinderen hebben de tijd en de ruimte nodig om alle veranderingen te verwerken. Mama en papa zijn niet meer bij elkaar en papa heeft ineens een nieuw vriendinnetje.. En wat als papa al meerdere vriendinnetjes gehad heeft na mama, hoe serieus nemen ze jou dan nog? Er zijn veel situaties mogelijk, maar in elke situatie is er de tijd en ruimte nodig zodat iedereen een plekje voor zichzelf kan vinden. Ga niet meteen iedereen bemoederen, vooral niet als er tieners in het spel zijn. De opmerking ‘jij bent mijn moeder niet’, kan hard aankomen.

Regels zijn regels
De kinderen zijn gewend aan een aantal regels, die behoor jij dus ook te volgen. Ben je het er niet mee eens? Dan kun je dat met jouw partner bespreken. Val de regels vooral niet aan in het bijzijn van de kids! Daarnaast, is papa er even niet bij? Dan houden we ons alsnog aan de regels. Dingen door de vingers zien zorgt ervoor dat de kids geen respect voor je krijgen. Ze denken, terecht, dat er wat te halen valt en dat ze bij jou meer kunnen maken dan papa. Dat lijkt me nou niet de bedoeling, of wel?

Leer de kids kennen
Door vragen te stellen. Geen idee wat voor fruit ze graag mee naar school willen? Je hoeft echt niet alles via jouw partner te weten te komen, ze mogen zelf ook best wat vertellen. Tip; Onthoud wat de kinderen tegen je zeggen, dit laat zien dat je naar ze luistert en daadwerkelijk om ze geeft.

Energie
Doe moeite voor de kids. Geef ze eens een extra knuffel of kus, maak het bedtijdverhaaltje een keer wat langer. Kortom; wees er voor de kids! Laat zien dat je er niet bent om papa in te pikken, maar dat je aan hun kant staat.

Consequent
Consequent blijven is het belangrijkste. Daar draait de hele opvoeding om. En ook al ben jij niet hoofdverantwoordelijk voor de opvoeding van de kids, jij gaat je wel verantwoordelijk voelen. Belangrijk is dan om consequent te blijven. Heb je nee gezegd? Dan blijft het ook nee, laat je niet overhalen. 1 keer toegeven is al fout, dan proberen ze het de volgende keer weer. Regels zijn regels en die gelden voor iedereen!

Wees lief, geduldig, wees een mama. Meer dan je best kun je niet doen, laat je dus niet op je kop zitten als er een keer wat misgaat. Mama’s zijn niet perfect, dus cadeaumama’s ook niet.