Menu
Familie / Werk / Werk & Studie

De werkende mama

‘Moet je nu alwéér werken? Makkelijk hoor, als iemand anders voor jouw kinderen zorgt..’ Andere mensen hebben makkelijk praten en weten de meest vernederende opmerkingen te maken. Ja, jij bent een werkende mama. Blijkbaar heb jij het wel in je om werk én kids te combineren. Wees er trots op!

Overbelasting
Je hebt ontzettend veel rollen. Je bent een werknemer (of misschien wel werkgever), je bent mama, huishoudster, partner, vriendin, noem maar op. Je houdt allemaal ballen in de lucht en wilt er voor zorgen dat alles ook écht goed gaat. Let wel op dat jij jezelf niet overbelast. Uit onderzoek blijkt namelijk dat juist werkende mama’s vaker naar hulpverlening moeten grijpen. Overbelast, oververmoeid, depressie, het kan allemaal om de hoek komen kijken.

Zorg voor jezelf
Makkelijker gezegd dan gedaan, dat weet ik. Maar houd eens op met jouw eigen plannen en jouw eigen leven opzij te zetten voor alles en iedereen. Neem eens wat tijd voor jezelf! Je kunt niet altijd maar bezig zijn. Kids naar school, werken, kids ophalen, eten koken, was, afwas, kids naar bed, stofzuigen, administratie, een paar uurtjes slapen en dan weer hetzelfde riedeltje. Dat is geen leven, dat is overleven. En overleven houd je niet eeuwig vol. Tijd om weer te gaan leven!

Opladen
Een vrolijke, fris en fruitige mama krijgt veel meer voor elkaar dan een oververmoeide, prikkelbare en chagrijnige mama. Reken maar dat jouw kids in een beter humeur zijn als mama ook in een goed humeur is. Je krijgt wat je geeft en kinderen zijn nou eenmaal erg gevoelig voor de sfeer in huis. Begin jij overbelast te raken? Neem dan even wat tijd voor jezelf, ga even flink opladen en neem dan al jouw taken weer op. Zet jezelf ook eens even op nummer 1.

Schuldig
Ik hoor het wel eens. Dat mensen zich schuldig voelen omdat ze werken. Waarom? Het is toch jouw leven? Waarom zou jij je schuldig voelen voor jouw leven en jouw keuzes? Op het moment dat jij je happy voelt met jouw leven, hoef jij je echt niet schuldig te voelen dat jij werkt terwijl je kids hebt. De een werkt omdat het geld hard nodig is, de ander voor de carrière en weer een ander om het wat breder te hebben. Hoe dan ook, jouw kids houden echt niet minder van je omdat je moet werken. Ze weten dat mama van hen houdt. Zo lang je maar effectief omgaat met de tijd die je met jouw kids hebt. Geef ze dan ook écht aandacht en luister ook écht naar ze.

Zorg voor jezelf én laat de wereld maar eens zien dat jij werk en kids goed kunt combineren!