Een koortslip blijkt een deels erfelijke oorzaak te hebben

Een koortslip blijkt een deels erfelijke oorzaak te hebben

Veel mensen hebben last van een koortslip. Maar niet iedereen daarvan heeft last van een regelmatig terugkerende koortslip. Onderzoekers van de University of Utah denken dat erfelijkheid een rol speelt bij deze koortslippen.

Een koortslip (herpes labialis) is een virusinfectie van de huid op de lippen of de huid eromheen en wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus type 1 (HSV-1). Volgens het Wetenschappelijk Instituut van de KNMP is 80 tot 90% van de mensen een drager van dit virus. Bij ongeveer 20% van deze virusdragers breekt een koortslip uit.

Kans op koortslip
Volgens de onderzoekers is het gen C21orf91een van invloed op hoe vaak iemand een koortslip krijgt. Voor 21% bepaalt dit gen de gevoeligheid voor een koortslip. Andere factoren die de kans op een koortslip vergroten, zijn een lage weerstand (bijvoorbeeld bij koorts, menstruatie of vermoeidheid) en het weer (zoals veel zon, een lage luchtvochtigheid en kou).

Koortslip voorkomen
Er zijn veel middeltjes op de markt die een koortslip verminderen. Na 10 jaar onderzoek is nu gebleken dat infrarood licht met een golflengte van 1072 nanometer effectief is in het voorkomen en verminderen van je koortslip. De ViruLite is een handig klein apparaatje, die je maar even hoeft te gebruiken: 3 dagen, 2 keer per dag, 3 minuten per keer. Uit onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de ViruLite 50% sneller werkt dan bekende antivirale crèmes. Daarnaast kun je de ViruLite in tegenstelling tot deze crèmes altijd gebruiken, dus ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Bron: Gezondheidsnet.nl