Puistjes, puistjes overal

Puistjes, puistjes overal

Puistjes.. ze kunnen bijna overal op jouw lichaam tevoorschijn komen. Iewl, vies? Ja, dat kan. Maar lees hier maar eens wat je aan die ongewenste puistjes kunt doen!

Op de bips
Nooit gehad? Nou, het is mogelijk. Puistjes op je billen. En die kunnen vervelend en pijnlijk zijn. Normaal gesproken verdwijnen ze vanzelf, maar als ze dat niet doen is er een behandeling die kan helpen.
Hoe komen die puistjes op je billen?

  • Folliculitis. Ook wel; ontstoken haarzakjes. Dit kan overal voorkomen op je lichaam en het hoeft niet eens een ‘ingegroeid haartje’ te zijn. Wrijving van te strakke kleding kan goed de oorzaak zijn. De puistjes die dan ontstaan zijn ondiep en zitten vaak op het huidoppervlak. Normaal gesproken verdwijnen ze vanzelf. Zo niet? Dan wordt er een antibioticum gebruikt of andere producten met antibacteriële eigenschappen.
  • Huidontstekingen/karbonkel. Dit wordt een wat viezer verhaal. Deze puisten voelen namelijk meer als pijnlijke knopen onder de huid. Zoals acne. Dit gebeurt zodra folliculitis uit de hand loopt, er is dan sprake van een diepere infectie. Om dit te behandelen zul je antibiotica moeten slikken. Daarnaast zult u toch even een bezoekje moeten brengen aan de dermatoloog of huisarts om te kijken wat er nog meer tegen te doen is.

Op je arm
Dit is een vrij vanzelfsprekende. De meeste mensen hebben namelijk last van droge armen. We verzorgen onze armen namelijk niet goed genoeg. Dit betekent dat we een grotere kans hebben om daar puistjes te krijgen. Zweet je veel en/of draag je veel strakke kleding? Dan kunnen dit ook de oorzaken zijn. Hoe halen we ze weg? Zorg voor je arm. Scrubben en daarna insmeren met een verzorgende/vochtinbrengende crème.Dit haalt dan niet alleen de puistjes weg, maar zorgt ook voor een zachtere huid.

In je hals
Deze zijn vervelend! Ze worden meestal veroorzaakt door een teveel aan talg. Dit komt bijvoorbeeld door te veel lotion of foundation. De puistjes in je hals kun je ongeveer behandelen zoals die in je gezicht. Goed schoonmaken en anti-puistjes/antibacteriële crème gebruiken. Geen puistjes meer in je nek? Houd jezelf dan goed schoon en smeer nooit te veel lotion/foundation op je nek/hals.

In je gezicht
Deze zijn het meest zichtbaar en daarbij het meest vervelend. Daarnaast; als je deze puistjes niet goed behandeld kunnen er littekens ontstaan. Dat willen we niet toch? Puistjes op je gezicht worden ook veroorzaakt door een teveel aan talg of een verstopping van de talgklieren. Dit gebeurt vooral tijdens de puberteit, maar is ook vrij normaal als we wat ouder worden. Hoe te behandelen? Nou.. Er zijn een boel middeltjes om de puistjes aan te pakken. Het belangrijkste is dat jij je huid goed schoon houdt en vooral de puistjes niet uitknijpt! Heb je echt veel puistjes? Ga dan even langs de huisarts. Die kan jou doorsturen naar een specialist.

Tips

  • Draag passende kleding (dus niet te strak)
  • Gesport? Tijd om te douchen!
  • Voldoende slaap
  • Voldoende water drinken
  • Was het gezicht 2 à 3 keer per dag om het schoon te houden
  • Knijp puistjes niet uit, door de druk en de pus ontstaan er snel nieuwe puistjes
  • Voorkom dat je met je vuile vingers aan je gezicht zit. Zo ga je de verspreiding van bacteriën tegen
  • Gebruik minder make-up en zorg ervoor dat alle make-up van je gezicht is wanneer je gaat slapen

Lekker gelezen? Misschien vind je onderstaande berichten ook interessant: